neljapäev, 7. november 2013

Munch 150: "Elutants" Artises, tasuta

Oktoobri keskpaigas tähistas kino Artis kuulsa norra kunstniku Edvard Munchi 150. sünniaastapäeva. Koostöös Norra saatkonnaga. Tähistamine seisnes tegelikult selles, et nädala jooksul sai vaadata viit Munchi-filmi tasuta!

Mul oli ühel pärastlõunal parasjagu poolteist tundi vaba aega ja nii sattusingi pooljuhuslikult "Elutantsu" vaatama. See on eluloofilm, milles keskendutakse kunstniku olulisematele eluetappidele. Film oli umbes tunnipikkune ning osutus väga harivaks ja eelkõige huvitavaks. "Elutants" oli eelkõige hästi kompaktne film, kuigi otsiti seoseid kunstniku ja tema loomingu vahel või ka lihtsamalt öeldes kunstniku ja tema otsingute vahel.

Kinosaal oli inimesi täis ja kuigi üks lahkus seitsmeminutise sissejuhatava filmi "Näod" ajal, näis tõesti, et kõik hindasid väga võimalust maailmakuulsa kunstniku loomingule ja arenguloole kaasa elada. Avastasin, et tean Munchist ikka väga vähe, kuigi olen teda alati pidanud enda jaoks sama oluliseks või ka mingis mõttes sarnaseks kunstnikuks austerlase Gustav Klimtiga. Eriti ootamatu oli Munchi fotograafiahuvi. Teisalt jällegi oli selline huvi moodne olemise aluseks. Teine huvitav fakt oli see, kui Munch rikka mehena ütles, et tema varandusest ei tohi midagi minna Vigelundi pargi toetuseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar