reede, 30. juuli 2010

Vargamäe varjus sündis jälle teatriime

Hea teatri sünniks on vaja häid näitlejaid. Ei ole üldse oluline, kus seda tehakse, kui pikk on etendus või kas järgitakse originaali või interpreteeritakse või tänapäevastatakse. Täna õhtul ma veendusin, et Ülle Lichtfeldt ja Indrek Saar on parimad lavapartnerid, keda praegu eesti teatris tean.

Täna oli Vargamäel esietendus - "Vargamäe varjus", alapealkirjaga "Mari lugu". Kust Urmas Lennuk idee "Tõe ja õiguse" selliseks tõlgendamiseks sai, püüab ta kavalehel paari lausega selgitada, aga ega sel polegi tähtsust. Vargamäe rehetares on ruumi lavale ja paarisajale pealtvaatajale. Mari osa mängib Ülle Lichtfeldt, Jussi ja Indreku osas on Indrek Saar, Andrest mängib Tarvo Sõmer ning Pearut Velvo Väli.

Liisa Soolepa kostüümid on äärmiselt kõnekad, sest räägivad selgelt, kuidas püksid on Vargamäel Mari jalas. Alles lõpus paneb Mari kleidi selga. Siis kui temast enam asja ei ole. Juss ei olegi lombakas, küll aga on tema riided lombakad. Andreses on võimu, Pearu on lihtsalt iluleja, kui te aru saate, mis ma selle sõnaga mõtlen. ;)

Eks Vargamäel käib ikka töö, töö, töö ja armastus läheb koos Jussiga kabeliaia taha. Lavalugu algab just Jussi ja Mari armastusega, kuidas siis muidu, ja siin tõestavadki Ülle Lichtfeldt ja Indrek Saar, et nende silmade särale sellises loos vastast ei ole. Indrek Saare Jussis ei ole hullust isegi siis, kui ta kaotajana kõrvale astub. Hulle tempe proovib teha küll, aga tema Jussis on ikka rohkem meest kui Andreses. Püksid on jalas ka teises vaatuses vaid paariks korraks ilmuval Indrekul, kes viskab kõigepealt ema kiviga, hiljem toob rohtu, et Mari saaks Jussi juurde minna. Andres oma kivist südamega jääb üksikuks uitajaks. Pearu on lihtsalt uljaspea, kelle põhimure on lahendada mõistatus, kas mesilane on rohkem lind või loom. Aga nad on mõlemad Vargamäel olemas ja ilma nendeta ei saa.

"Vargamäe varjus" on üks viimase aja paremaid teatrielamusi, mitte ainult sellepärast, et see on vana hea Tammsaare ja tema "Tõe ja õiguse" tõlgendus, vaid eelkõige sellepärast, et see on hea näitlejateater. Olematute vahenditega suurelt ja valusalt näidatud elu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar