pühapäev, 1. veebruar 2009

"Kangelane" - lugu soomepoistest

Olen aastaid Endla teatrist suure kaarega ringi käinud. Mitme järjestikuse suure pettumuse pärast. Viimane hea lavastus, mida nende repertuaarist näinud olen, oli "9 ööd". Pidi olema 2000. aastate algus.

Eelmisel aastal nimetati Endla teatrit ja Endla näitlejaid teatri aastaauhindade nominentide hulgas väga mitmel korral, kusjuures lausa parima lavastuse kategoorias. "Kangelane" sai preemia parima kunstnikutöö eest. Aga Kalju Komissarovi lavastajatöö on samuti vaid kiidusõnu väärt, niisamuti Ago Anderson kui parim meeskõrvalosatäitja. Need olid kategooriad, kus seda lavastust nominendina nimetati.

Nii ehedalt mõjuvat ja täpset lahinguolustiku kujutamist ei ole mina varem teatris näinud! Ei laval ega vabas õhus. Väga hea valguskujundus. See oli iseäranis teises vaatuses peaaegu nagu suurelt ekraanilt filmi vaatamine.

Kivastiku teksti kohta ei ole mul seekord samuti mitte ühtegi halba sõna öelda. Kivastiku puhul juhtub minu arvates liiga sageli seda, et ta on midagi teemakohast kuidagi kokku kirjutanud ja lavastaja püüab seda materjali päästa, kuidas jaksab. Üks selline näide oli "Eesti asi" Viinistus - täna lauludele oli lool ka "liha ümber". "Kangelase" omamoodi etüüdilisus mõjub parima viisina rääkida erinevate soomepoiste elulugudest. Nende hulgas oli selliseid, kes mitte kunagi poleks kellegagi kakelnud, rääkimata võitlemisest või sõdimisest, nende hulgas oli selliseid, kes ei osanud kaotada, nende hulgas oli selliseid, kes läksid alati optimistlikult ette vaadates läbi elu. Ja nii edasi. Toredad noored mehed, keda mängisid lavastuses väga toredad noored näitlejad. Tõesti, harva, kui nii noored näitlejad kõik vaid positiivselt üllatada suudavad.

Segi paisatud hinged, elud, inimesed - mulle meeldis viis, kuidas seda kõike on võimalik kirjeldada paari tunni jooksul. Tükk aega mõtisklesin veel uue ajalooõpetaja (Ireen Kennik) sõnade üle: "Olge ajalootunnis eriti ettevaatlikud, väga ettevaatlikud, sest muidu võib olla valus, väga valus." Kannatavad ju ikka need lihtsad inimesed. Kavalehel toodud katkend Ilmar Talve "Juhansoni reisidest" räägib ju ka vaid tavalise inimese mõtetest, selle tavalise inimese mõtetest, kes nendest ilmaasjadest suurt midagi ei jaga, aga kes mõtleb, et targad inimesed peaksid ju paremini teadma ...

Õigesti tegin, et Pärnusse kohale sõitsin.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar