neljapäev, 23. veebruar 2012

Mary Poppins Nokia Kontserdimajas

Olgugi pelk turundustegu, kuid Vanemuise muusikalide paralleelne etendumine Tallinnas Nokia Kontserdimajas on siiski publiku jaoks tänuväärne võimalus. Kuna see on teatril enne teada, on lavastused loodud konkreetsele lavale ja tehnilisi takistusi ei teki. "Mary Poppinsi" lavakujundus mahuks vast mõnele Tallinna teatri lavale küll, aga kas siis ka orkestrile ruumi jääb ... Lavakujundusel on selle lavastuse puhul aga suurim ja tähtsaim roll. Iga pilt on justkui lehekülg või paar või peatükk raamatust, mille lehekülgi päriselt pööratakse.

Iir Hermeliini kujundus sündinuvat sõna otseses mõttes ülehelikiirusel. Teisalt sai see sündida vaid põhjusel, et Disney kompanii nõudmised ei lubagi "lati alt läbi joosta". Ei tea, kuidas Vanemuise saalis, aga Nokia saalis nägi tulemus vaimustav välja. Avarust ja õhku oli täpselt nii palju, et sai tuulelohesid lennutada, vihmavarjuga lennata ja seina mööda kõndida.

Nimiosas astuvad üles Hanna-Liina Võsa ja Nele-Liis Vaiksoo. Mina nägin Nele-Liisi, kes oli väga äge. Pealegi, kuna olin Vanemuise "Helisevas muusikas" näinud Hanna-Liinat, ei tekkinud ka mingit võrdlusmomenti. Teistes olulisemates rollides olid Karol Kuntsel, Veikko Täär ja Merle Jalakas. Ja lapsed - Kristiina Raahel Uiga ja Kaspar Kiisk! Arusaamatu, aga kust küll leitakse sellised väiksed lapsed!? Väga-väga tublid ja kihvtid! Peaosatäitja ja laste kõrval säras minu meelest enim Merle Jääger proua Brillina. Ta ei olnud unustanud ühtki detaili ega jätnud midagi rõhutamata, kõik köitis publiku tähelepanu ja pani jälle kord imetlusega laval toimuvat vaatama. Mõjusaim stseen on selles lavastuses aga see, kus pereisa (Veikko Täär) tähtsa kliendi nõudmistele otsustavalt vastu hakkab ja lõpuks pankurite poolehoiu võidab. Inimlikkus on üle kõigest.

Mu väike laps kommenteeris pärast etendust, et see lavastus on parem kui film, mida ta on mõned korrad näinud. Lavakujunduse ja -ruumi puhul ei olnud unustatud, et põõsad-puud pargis võivad elada ja vihmavarjuga saab ära lennata, korstna kaudu võib siseneda ja lahkuda. Need on imed ja need juhtuvad siis, kui neid vaid tahta. Mary Poppins usub ja süstib seda usku ka kõigisse teistesse. Mary Poppins paneb meid laste kaudu austama teisi inimesi ja nõuab korda. Ta tuleb siis, kui lootus kaduma hakkab, et see meile tagasi anda. Ta on ise nagu ime, kes tuleb meie ellu siis, kui me tahame. Ja ta lahkub siis, kui tuul pöördub, kui me saame juba ise ka hakkama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar