reede, 10. juuli 2009

Tuult tiibadesse!

Mõtlesin ja kaalusin ega suutnud kuidagi otsustada, kas minna RAAAMi tänavusuvist lavastust "Tuult tiibadesse!" vaatama või mitte. Mul oli mitu poolt- ja mitu vastuargumenti. Alates sellest, et mulle ei meeldi Jaak Johanson. Lugesin igasuguseid arvamusi ja need on ühest äärmusest teise. Nii et lõpuks ei andnud ikkagi hing rahu, ja kuna Hüüru on päris lähedal minna, kobisin ikka kohale. Süda rahul, ja pettuda küll põhjust ei olnud.

Kõigepealt sellepärast, et näitlejate kolmikust kujunes lemmikuks Jaak Johanson. Aga sellepärast ka, et Pille Jänese kunstnikutöö on väärt vaid kiidusõnu.

Lavastusest endast jäi kõlama Elina Reinoldi esimeses vaatuses vist kolm korda öeldud: "Ema, ema! Miks sa ei öelnud, et elu ei ole muud kui sajakordne surm?" Aga ka Jaak Johansoni kehastatud Tuuletallaja sõnad Garudale: "Kus see teie kuradi Nirvaana on? Mitu korda ma pean surema, et õnnelik olla?"

Eva Kübar kirjutab Postimehes: "Tekstiliselt on lavastus päris paras pähkel, sest sõnakonte visatakse publikusse lugematul hulgal ja kohati väga tiheda rahena. Tuleb meeled ärksad hoida, sest mõttepause ja järeleaitamistunde ei ole. Samuti on igati tark mõte soetada äärmiselt informatiivne kavaleht ja see kindlasti enne lavastust läbi sirvida, et ajaloo- ja religiooniteadmisi värskendada." Väga tabavalt kirjutab, sest kuigi mulle Saukase tekst mõttetiheduse poolest väga meeldis, jäi natuke mõru maik suhu just sellepärast, et kas suvelavastus peab ikka nii hirmus tõsine olema ... Tänapäeval, kui on arvukalt mitmesuguseid meediumeid, saanuks ju teemat enne laiemalt ja sügavamalt tutvustada. Kas ikka peab võib-olla kerget meelelahutust otsivat publikut šokeerima? RAAAMi koduleht on üsna väheinformatiivne, sisaldades vaid paari mittemidagiütlevat lauset. Või oli teater arvamusel, et rahvas käib teatris jätkuvalt nii nagu aasta-paar tagasi - kõik etendused on kogu aeg välja müüdud?

Iga lause tuli endale mõttes ümber tõlkida. See on ju hea, aga väsitab ja osa teksti võib kaduma minna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar