neljapäev, 16. august 2012

"Islandi kell" Draamateatris

Tagalaval rippuv suur kell ja üle Draamateatri suure saali tõmmatud must riidepalakas, mis jätab rõdult etenduse vaatamise võimaluse seekord ära, loovad juba enne etenduse algust Priit Pedajase "Islandi kella" lavastusele Halldór Laxnessi romaani lähendava meeleolu. Igatahes võrdub nii pimedas saalis oma istekohani jõudmine muldonnis liikumisega. Sama mõjus kui järgnev etendus, kus kõik olulisemad rollid on teksti sügavusest hoolimata väga ilmekalt esitatud ja teose dramaatilisus on mõningasest lavastuse staatilisusest hoolimata haigettegev. Mis ei tähenda, et selles loos ei oleks üldse koomikat.

Võib-olla ei ole ma "Islandi kella" lavastusele praegu parim hinnangute andja. Raamat on alles hiljuti loetud ja selle sisu üsna värskelt meeles. Sellevõrra oli sündmuste arengut lihtne jälgida ja sai keskenduda Benedikt Erlingssoni dramatiseeringule. Olin dramatiseeringut enne enim kartnud ja sain nüüd rõõmuga tõdeda, et oluline on olemas. Ei tea küll nimetada ühtegi kohta, mis tänamatult välja oleks jäetud. Snæfríduri (Hilje Murel) ja Arnæuse (Indrek Sammul) armastusloo kestuse põhjused jäid ehk liiga tagaplaanile, aga selle loo põhiprobleem on au ja väärikus, mis ühe väikerahva saatuses on olulisem kui mõni üksikisik. Arnæus pettis Snæfríduri kolm korda, aga ta ei müünud oma maad sakslastele. Arnæuse ja Hamburgi kaupmehe (Tõnu Kark) dialoog on üks etenduse puudutavamaid kohti, pannes iseenesest mõtlema eestlaste ja sakslaste seostele.

Tõnu Kark karikeerib oma väikesed osad täpselt ja demonstreerib niiviisi suurepärast ümberkehastumisvõimet. Teine, kes ümberkehastumisega ja väikestes kõrvalosades tõeliselt üllatas, oli Hendrik Toompere jr jr. Iseäranis tõetruu oli ta Islandi valitseja ja ülemmaksukoguja rollis.

Loo omamoodi peategelane on popsitalunik Jón Hreggviðsson (Jan Uuspõld), kelle süüdi- ja õigeksmõistmine on tinglikult üle kantav kogu Islandi rahvale. Olin endale mõttes kinnitanud, et lavastuse võib õnnestunuks pidada, kui Uuspõllul õnnestub usutavalt mängida Jóni vananemist. Õnnestus! Isegi nii hästi, et hallipäine Jón ei tekita mingit kahtlust, et mis ka edasi ei juhtuks, on tema oma pika elu jooksul ajanud õiget asja. Jóni peas ja sees on see, mida targemad mehed naharäbalatelt kokku korjata püüavad.

Hilje Mureli kehastatud Snæfrídur on naine, kelle kõrge päritolu ei maksa taanlaste silmis midagi, kuid kes Islandil on kahtlemata rikkaima mehe tütar. See kõrgete nõudmistega naine ei ole nõus abielluma paremuselt teise mehega. Arnæusest ilmajäämist kompenseerib joodikust junkur (Mait Malmsten), aga Snæfríduri uhkus ei vähene sellest grammivõrdki. Võimukandja tütrena teab ta, kuidas niite tõmmatakse, kuigi seda ei tunnistata. Selles osas ei ole maailmas paari sajandi jooksul mitte midagi muutunud. Võimulolijate pahed on endiselt kinni mätsitud. Niisamuti nagu kurjategijad on endiselt kurjategijad, kellele kehtib justkui teine koodeks.

Mait Malmsteni junkur Magnús on koomiline ja ohutu. Tema kirvega vehkimine ei tekita hirmu, vaid on lihtsalt markeeriv. Ka Tiit Suka sahkerdaja peaks vähemalt Arnæuse abilise (Tõnu Oja) sõnul kardetav ja tüütu kurjategija olema, kuid on pigem leebe kõigi sõber muidusööja. Teisalt on need kolm tegelast lavastuse koomilisimad, kandes tegelikult igaüks oma tõsist sõnumit ja valu. Islandlased.

Arnæuse naine (Kaie Mihkelson) on islandlaste rahastaja, sest ilma tema varanduseta ei oleks Arnæus ilmselt mitte keegi. Ei maksa arvata, et ta on lihtsalt inetu, vana ja loll. Jón Hreggviðssoni elukogemus näib teda küll jahmatavat, ent ehk üllatab uhket naist selle lihtsa ja tähtsusetu islandlase inimlikkus ... Pole meilegi võõras baltisaksa parunite veendumus, et eestlane on pärisori, kes ei kõlba muuks kui härraste ees kummardama.

Miks Draamateater "Islandi kella" ainult suvelavastuseks valis? Õnnestumist ja teemat arvesse võttes võiks mängukordi palju rohkem olla. Jätkuma peaks laiemapõhjalist ja sügavamale minevat arutelugi. Peale selle on mul ülihea meel, et suve oodatuim lavastus oli päriselt ka seda ootamist väärt.

1 kommentaar:

  1. ayam bangkok lamba Bolavita Situs Judi Online Yang sudah berdiri Sejak 2012 Sudah terbukti Aman dan Terpercaya ..

    VastaKustuta