esmaspäev, 9. september 2013

Kunst hoiab elule pöialt - NO99 Kunstikool

Pühapäeviti pärast Aktuaalse Kaamera uudiseid on ETVs NO99 Kunstikool. Esimene saade viieteistkümneosalisest sarjast oli eetris 8. septembril. Niiviisi viisteist pühapäeva järjest. Kunstipärlid on mõne aja eest eetris olnud luulepärlite vääriline järg. Viis minutit on loengu jaoks küll napp aeg, ent piisav, et rääkida lihtsate sõnadega nüüdiskunstist ja äratada selle vastu huvi.

Kunstikooli "loenguid" viivad läbi lavaka tudengid, tulevased näitlejad, kellele on viieminutilise eetriaja kaudu antud võimalus näidata end ka telepublikule. Väga hea mõte, sest moodsa meedia eesmärk näib olevat rääkida rohkem näitlejast kui televisioonist tuttavast tegelasest. Nii et nüüd on ka neil, kes eriti tihti teatrisse ei satu, võimalus noori näitljeid teleekraanil näha. Vaadakem ja saagem nendega tuttavaks! Eriti põnev on, et me ei tea, kes, kuidas ja millest räägib järgmisel pühapäeval ...

Esimeses saates keskendus Simeoni Sundja laemaalile, mille on NO-teatri lakke maalinud Tõnis Saadoja. Juttu tuli kunsti võitlusest banaalsusega ja lihtsuse võlust. Niiviisi ei paista nüüdiskunst üldse arusaamatu. Mustvalge laemaal on hilissuveõhtu (tundus, et filmitud oli hilissuvel) valguses järve taustal lausa naturalistlik, peaaegu nagu foto, pilt pildis. Kunst hoiab siin tõepoolest elule pöialt ega püüa olla loodusest ilusam või sellega võistelda.

NO99 Kunstikooli loengud riputatakse esmaspäeviti kohe ka Youtube'i. On, mida oodata ja vaadata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar