pühapäev, 22. veebruar 2009

"Rentslimiljonär" - parim film AD 2008?

"Rentslimiljonäri" ("Slumdog Millionaire") operaatoritöö ja muusikaline kujundus on võrratult head. Kummalisel kombel olevat see film žanrimääratluselt romantiline komöödia. Komöödiast on asi väga kaugel ja armuloo sissetoomine tegi sellest filmist jälle ühe üsna tüüpilise Hollywoodi hea lõpuga filmi.

Samas on "Rentslimiljonäri" detailirohkus hämmastav. Tõesti harva juhtub, et Hollywoodi filmi puhul ei näe kohe kõike esimesel vaatamiskorral. Igatahes hästi lühidalt öeldes on tegemist ikka väga hea filmiga!

Mulle meeldis filmi lõpus mõelda, et selline slummielu on mõnes mõttes palju arukam elukorraldus kui demokraatlik või kapitalistlik või mis tahes muu süsteem. "Kord" on neil palju rohkem majas kui meil ülitsiviliseeritud ühiskonnas. Ja teisalt jällegi teab igaüks suurepäraselt oma kohta: kes on rentslis, see on rentslis, ja kes on kusagil kõrgemal, on kõrgemal. Samas ei pruugi ülemistes kastides elamine ja olemine tähendada suuremat õnne. Olid ju peategelase vennal need miljonid ammu olemas, mis Jamal miljonimängust võitis. Õnnelikuks need teda teinud ei olnud.

Stsenaarium on kehv. Õnneks operaatoritöö korvab paljud filmivead, aga no mitte kuskilt otsast vaadates ei saa ma aru, mismoodi peategelane pärast peksmist, elektrišokki jne istus poole tunni pärast uurija vastas täiesti vinks-vonks väljanägemisega ... Miljonimängu esimese saate salvestuse ja järgmise saate salvestuse vahel oli ju täpselt üks päev!

Kinoskäigu juures tegi päris kõvasti nalja, et olin püüdnud hoolega valida seanssi, kus on originaalheli, et mitte sattuda prantsuse keelde dubleeritud seansi peale. :) Muidugi selgus vaatamise ajal, et pool filmi on hindi keeles ja subtiitrid ikka prantus- ja flaamikeelsed! Kusjuures veidi painama mind see keeleteema jäigi, sest agulis rääkisid lapsed hindi keeles, hiljem täiskasvanuna needsamad lapsed inglise keeles. Ei usu, et see juhuslik oli. Pigem tõmmati sealtmaalt piir elu vahel agulis ja elu vahel väljaspool agulit.

Kaks Oscarit on kindlad. Aga eks täna öösel selgub tõde. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar