kolmapäev, 29. august 2012

Imeline ämblikmees

Mul ei olnud "Imelise ämblikmehe" (The Amazing Spider-Man) filmi vastu absoluutselt mitte mingisugust huvi, aga ühel päeval oli vaja paar tundi lapsega linnas oodata ja olin siis nõus minema n-ö ajatäiteks "Ämblikmeest" vaatama. Tagantjärele liigitub see film nüüd nende hulka, mis üllatavad positiivselt kas või ainuüksi põhjusel, et ei osanud neist midagi arvata ega oodata. Lapsel oli muidugi pärast väga hea meel, et ma ei pidanud kinos kannatlikult aja kulgemist jälgima, vaid sain kinoelamuse.

Varasematest ämblikmeestest ei tea ma midagi, aga see praegune oli ühe ulmemaigulise märulifilmi (või märulimaigulise ulmefilmi?) kohta, mis on veel pealegi suunatud vist lastele, täitsa korralikult tehtud. Eriefektid olid korralikud, kuigi 3D oli tavapäraselt mõttetu liialdus. Üldiselt apokalüptlised teemad mulle istuvad ja võib-olla sellepärast film tervikuna meeldiski. Üks mõte jäi magusvalustäpselt kõlama, kuigi on selline lihtsake. Igaüks peab tegema seda, milles ta on tugev. Ainult nii võib öelda, et oled teinud kõik, mis on sinu võimuses.

Andrew Garfieldi kehastatud ämblikmees on tänapäeva noormees, kes käib rulaga koolis ja ammutab teadmisi internetist. Paistab silma ehk vaid geneetilise pagasiga, mille on oma vanematelt (eelkõige isalt) kaasa saanud, ning on seetõttu kiiresti kohanev ja õppimisvõimeline. Eks noored ikka on ja peavadki olema. "Imelise ämblikmehe" lugu võib tunduda naiivne ja liiga lihtne, ent on mõistetavuse ja jälgitavuse poolest kindlasti nii mõnestki palju väiksematele lastele mõeldud multikast kõvasti üle. Seejuures ei mõju "mäng" bioloogilise relvaga eriti keeruliselt. Ütleksin lausa, et filmi didaktiline pool kaalub loo enda üle. Loo puhul on aga oluline, et vist kohustuslik armastusliin (ämblikmehe pruuti Gwen Stacyt mängib Emma Stone) ei ole nii oluline, kui seda on noorema põlvkonna kaudu avalduv teistsugune maailmatunnetus, millest korraliku perekonna korralik perepea ei oska aru saada.

Sobis "Imelise ämblikmehe" noortepärasus ja see, et lihtsustamisega oli peetud täpselt parasjagu piiri. 3D oleks võinud muidugi ära jätta.

1 kommentaar:

  1. ayam bangkok lamongan Bolavita Situs Judi Online Yang sudah berdiri Sejak 2012 Sudah terbukti Aman dan Terpercaya ..

    VastaKustuta