laupäev, 4. august 2012

Lastefilm "Vaprake"

Üks niisugune lastemultikas, kus kärtsu ja mürtsu peaaegu polegi. Ometigi Hollywoodis tehtud ja 3Dna kinos vaadatav. Kuigi 3D on selle filmi puhul küll üpris mõttetu, nagu tegelikult enamiku filmide puhul. Jutt on äsja kinodes jooksma hakanud "Vaprakesest" (Brave).

Ma ei teadnud "Vaprakesest" kinno minnes absoluutselt mitte midagi. Olin näinud vaid reklaamplakatit. Isegi treiler polnud silma või vähemalt mitte meelde jäänud. Filmi aluseks on keldi müüdid ja kiviringide maagia. Kui peaks võrdlema, siis kõige rohkem sarnaneb see film "Rapuntsliga". Esiotsa arvasin, et "Vaprakese" aluseks on samuti mingi konkreetne muinasjutt, mida ma lihtsalt ei tea, aga muinasjutu asemel põhineb see Šoti müütidel. See müütilisus on võluv.

Lugu ise on sellest, kuidas printsess Merida ei taha minna mehele, kes seisuse järgi peaks talle kuuluma ja kelle ta peaks kolme kandidaadi hulgast välja valima. Merida isa Fergus on üks nelja klanni juhist ja on kuulsust ja au kogunud muu hulgas printsessi lapsepõlves karuga võideldes. Tõtt-öelda on kõik mehekandidaadid igaüks omamoodi veidrikud ja printsess ei taha kuidagi leppida sellega, et peab tavade kohaselt käituma. Ta eelistab hoopis mööda metsi ratsutada ja robinhoodilikult vibuga mängida. Juba päris pisikesena märkab ta metsas kord sootulukest, mis pidavat ema Elinori sõnul näitama saatust. Peigmeeste eest põgenedes kohtub ta uuesti sootulukestega ja järgneb neile ... Juhtub küll igasuguseid üleloomulikke asju, aga kõik need on muinasjutu reeglitega põhjendatavad.

Ilusa lõpuga ilus film. Tähelepanuväärne muusikaline kujundus teeb veel eriti rõõmu.

1 kommentaar:

  1. ayam bangkok lucu Situs Taruhan Online Paling Aman di Indonesia Rekomendasi www.bolavita.site !

    VastaKustuta