teisipäev, 11. mai 2010

Saatan kannab Pradat

Paar päeva tagasi näidati telekas filmi "Saatan kannab Pradat" (The Devil Wears Prada). Ülimõnus naistekas, mida ma ei läheks arvatavasti kunagi kinno vaatama, aga mida on telekast küll lahe vaadata.
Põhineb see film Lauren Weisbergi samanimelisel raamatul.

Filmi ühes peaosas ehk Miranda Priestly osas on Meryl Streep, kes sai selle rolli eest isegi Kuldgloobuse. Tõtt-öelda sellest ma hästi aru ei saa, sest Anne Hathaway (noor sekretär Andy Sachs) särab palju enam. Meryl Streep mängib Runway kivistunud ilmega juhti. Andy roll võimaldab arengut ja Anne Hathaway on muidugi ka hästi ilus. See viimane tegur ei ole niisuguse naisteka puhul üldse ebaoluline.

Mulle meeldis väga ka Emilyt mänginud Emily Blunt, kes ei olnud küll silmapaistvalt ilus, kuid kellest õhkus tohutut enesekindlust, mida moegurud nagu ühest suust rahast või brändiriietest ja -aksessuaaridest palju olulisemaks peavad. Kui Emily endale Andy näol võrdväärse partneri saab, hakkab tema sära tuhmuma ja koos sellega lööb ka enesekindlus kõikuma. Andy on nagu terve filmi moraali kehastus: alguses kogub end ja muutub hoopis teiseks inimeseks. Paraku pole tal karmi juhi esimeseks sekretäriks tõustes enam võimalust eraelule. Mõne õppetunniga loksub kõik õnneks ilusti paika.

Meeste osad on üsna mannetud ja kohati lausa arusaamatud. Üks annab Andyle tingimusteta nõu, teine aitab ka, aga sugugi mitte tingimusteta, kolmas ehk oma mees näitab mustvalgelt kätte, kuhu selline elu viib. Liiga trafaretne.

Prada ... Tegelikult on selles filmis näha rohkem Chaneli kui Prada kollektsiooni. Vahet pole. Kõik need kaubamärgid avavad vähemalt esialgu sõprade ja mitte nii sõprade südameid, hiljem muidugi selgub, et südamed tõmbuvad üha enam koomale. Alles jääb ilus fassaad, glamuur ja räpasevõitu võimumängud. Niisuguses maailmas ju muudmoodi ei saagi kui jõhkrate ja veel jõhkramate võtetega. Luukered kapis kolisevad, aga see rong liigub tohutu kiirusega. Ajakirja nimi on vägagi kõnekas. Ja see film on hoolimata oma üsna lihtsatest tõdedest mõnus ajaviide.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar