reede, 24. juuli 2009

Kvantiteet "Täiskuu" valgel

Mida küll arvata, kui suvine vabaõhuetendus peaks algama kell 19.00, aga kell 19.10 askeldab saalitöötaja mõisaparki seatud pingiridade vahel ja proovib inimesi "koomale tõmmata", et üha uued ja uued saabujad istuma mahuksid? Kuhugigi. Viimased tulijad tulevad koos kõrvalasuvast baarist hangitud pinkidega ja paigutuvad kes-kuhu-saab. Umbes veerand tundi planeeritust hiljem etendus siiski algab. Kas see on tavaline, kui teater koju kätte tuuakse ja kui kohalik kultuuriosakond on omalt poolt samuti hoolega vaeva näinud, et kõik huvilised etendust vaatama tuleksid? Tõusuga pingiridu muidugi ei ole. Hinnanguliselt oli Saku mõisa pargis "Täiskuu 2" etendust vaatamas umbes 600 inimest. Aga noh, ilm oli ilus - päikseline ja soe - ja paljukest seda suve siin Eestimaal on ... Siiski meeldib mulle rohkem, kui kohad on nummerdatud ja tean, kas ja kus istuda saan.

Õnneks jäi selline korralduslik jama Roman Baskini "Täiskuu 2" puhul peaaegu ainsaks mõruks tilgaks. Ma ei oodanud sellelt lavastuselt muud kui võimalust ilus suveõhtu mõnusalt mööda saata. Teine asi, mis pettumuse valmistas, oli tõesti lavastusse puutuv. Nimelt et lavastaja oli Normani ossa pannud iseenda. Ei sobi ta sellesse rolli teps mitte!

Ma ei ole näinud Baskini esimest "Täiskuud", mida paar aastat tagasi Palmse mõisas mängiti. Möödunud suveks tegi ta sellest täiendatud või täiustatud variandi pealkirjaga "Täiskuu 2". Et need kaks lavastust väga sarnased on, kostus nüüdki publiku hulgast, ja seetõttu ka veidi pettununa.

Nagu öeldud, mina läksin vaatama "puhta lehena". Teise vaatuse ajal selles õhtusöögilaua stseenis, kus Tom peab istuma ülimadalal taburetil, turgatas järsku, et olen telekast lausa mitu korda näinud lavastust, kus Normani osas oli Juri Krjukov, Tomi osas Ain Lutsep jne. Siiski tuleb Baskini "Täiskuu 2" kiituseks öelda, et see on suvelavastuse ja komöödia kohta vägagi hea. Iseäranis meeldisid Pille Lukin ja Guido Kangur. Viimane on praegu üldse absoluutses tippvormis. Samas lubaks tekst mängida kogu tükki palju sügavamalt ja ma ei ole päris kindel, kas selline pealkirja muutmise kaudu loo nihkesse viimine on eriti õigustatud lahendus ...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar