pühapäev, 3. mai 2009

Eesti teatrid mais Euroopa teatrifestivalidel

2.-10. maini toimub Saksamaal Heidelbergis teatrifestival Heidelberger Stückemarkt 09, kus tänavune ametlik külalisesineja on eesti teater. Festivali mängukavas on Endla teatri "Janu", Ugala "Poks" ja Nukuteatri "Nukumängu ABC".

Mänguajad on järgmised:

Poks (Boxen) 4. mail kell 21.00 ja 5. mail kell 11.00

Janu (Durst) 6. mail kell 21.00

Nukumängu ABC (Das ABC des Puppenspiels) 9. mail kell 11.30 ja 10. mail kell 15.00

Heidelbergi Stückemarkt on üks huvitavamaid nüüdisdramaturgia festivale Saksamaal, sel aastal toimub festival juba 26. korda. Lisaks saksa dramaturgiale esitleb festival igal aastal ühe välisriigi näitekirjandust. Sel aastal on Stückemarkti nn Euroopa-külaline Eesti. Näidendid, mis välja valitakse, pääsevad võistlusprogrammi läbi dramaturgidest, kirjanikest, teatritegijatest ja ajakirjanikest koosneva žürii sõela, mis tagab programmi kõrge taseme. Eesti esitas turule üheksa näidendi saksakeelsed sünopsised ja katkendid, millest žürii valis lõppvõistlusele kolme autori tekstid: Jim Ashilevi "Portselansuits", Andrus Kivirähki "Aabitsa kukk" ning Urmas Lennuki "Boob teab". Kokku pääses lõppvooru üheksa autorit, kelle tekstid loetakse ette täismahus ning kelle vahel läheb jagamisele neli auhinda kogusummas 23 500 eurot. Eesti tekstide tõlkija on Irja Grönholm, kes äsja võttis vastu Eesti Kultuurkapitali 2008. aasta tõlkeauhinna. ... Täpsemalt Eesti Teati Agentuuri uudisest.

30. aprillist kuni 23. maini on Brüsselis festival Kunstenfestivaldesarts. 9.–12. maini mängitakse Theatre 140-s Mart Kangro soololavastust "Can't Get No / Satisfaction", mis esietendus jaanuaris Kanuti Gildi SAALis.

Mart Kangro "Can't Get No / Satisfaction" on teadaolevalt esimene eesti lavastus, mis sellele festivalile kutsutud. Eestis saab lavastust näha juulis Noore Tantsu Festivalil Viljandis ning Augusti TantsuFestivali Tallinnas. Ees ootavad etendused Rotterdamis, Prahas, Pariisis ja mujal.

21.-30. maini toimub Hollandis Utrechtis teatrifestival Festival a/d Werf, kus 21. ja 22. mai õhtul mängitakse NO99 lavastust "GEP". 2007. aasta parim lavastus Eestis! Ja vist enim välismaistel teatrifestivalidel osalenud lavastus. Eero Epner on kirjutanud päris toreda artikli teatrifestivalidel tuuritamise kohta.

Ülalnimetatud viie lavastuse tutvustused eesti keeles: Poks, Janu, Nukumängu ABC, GEP ja Can't Get No / Satisfaction.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar