esmaspäev, 4. jaanuar 2010

Ball, kontsert, KUMU ja Solaris

Mööduda jõudnud ja juba alanud aasta vahetus kujunes nii tegusaks, et mõni oluline kultuurisündmus on tänaseni kajastamata. Panen paari sõnaga ikka kirja.

Vanemuise teatri aastalõpuball 30. detsembril oli veidi masuhõnguline. Tundus, et rahvast oli vähem kui möödunud aastal, pealegi minu meelest oli 600 krooni pileti eest küsida liiast. Aga just niipalju pilet detsembris maksis. Enne seda sai osta 450-ga. Muidugi ei saa kõike rahas mõõta ja tuleb arvestada, et pika õhtu vältel oli suur hulk Vanemuise toredast personalist ju rakkes.

Häiris pigem ürituse sisuline külg. Ma lihtsalt ei mõista Mart Sanderi fenomeni. Möödunudaastase Anne Veski esinemise kõrval jäid nii Mart Sander kui ka Karavan väga kahvatuks. Teatrisaalis lõpetas õhtu Liisi Koikson, kes tutvustas palju oma uut muusikat, ja see oli ka tõeline nael ja ilus lõpp üritusele. Eelmisel korral näidati seal suurelt ekraanilt "Ruja", arusaadavalt ei olnud Vanemuisel sellest kalendriaastast midagi vastu panna. Seega jäi üritusele seekord üsna Vanemuise-kauge maik külge. Teatri 140. aastapäeva auks juhtisid õhtut Lydia Koidula ja Kaarel Ird. Nii erinevad inimesed, nii erinevatest aegadest, ja kuidagi läbimõtlemata oli nende roll jäänud. Paavo Nõgene lubas, et suvel lavastatakse selle auks kolmes žanris "Saaremaa onupojad".

Balli parim osa oli balletigala. Järjekordne tõestus sellest, et Vanemuine on muusikateatrina palju võimsam kui draamateatrina.

Hennessy uusaastakontsert oli seevastu väga-väga hea. Alates repertuaarivalikust. Pealegi dirigeeris ju Tõnu Kaljuste, kes luges Benjamin Britteni "Teejuhile noortele orkestri juurde" vahele Doris Kareva väga toredat luuletust. Rootsi eurovisioonitäht Malena Ernman solistina meeldis mulle ka. Arusaadav, miks teda Rootsis nii kõrgelt hinnatakse. Kontserdi tipphetk oli muidugi nn lisalugu, kus Malena Ernman ja Tõnu Kaljuste laulsid "Tuulevaikset ööd".

KUMUs tahtsin vaadata kindlasti Normandia maalijate näitust. See on ju avatud veel ainult kuni 10. jaanuarini. Tegelikult on tore, et Eestis sellist kunsti vaadata saab, aga kokkuvõttes veidi pettusin. Meelde jäi, et enamik maalidest olid imetillukesed ja maale oli ka üsna vähe. Enim meeldisid mõned Eugène Boudini tööd, aga impressionism meeldib mulle väga-väga muidu ka.

KUMUsse soovitaksin kiiresti minna hoopis ühe teise näituse pärast, s.o "I Love Malmö". See on avatud veel kuni 17. jaanuarini. Mõjub inspireerivalt. Seal on väga palju vaadata! Praegu on KUMUs üldse palju popkunsti. Normandia maalijate ja Malmö näituse vahel (oli vist vahepealsel korrusel?) on näiteks ka "HARRO! Soome popkunsti klassik", kelle töid võiks täitsa tore olla vaadata lastel, sest need on nii värvilised. Hoolega tasub lugeda tööde nimesid. Need panid mind korduvalt südamest turtsatama. Eesti popkunsti algusaegadest räägib näitus "POPkunst Forever". Eelnimetatud näituste vaatamise järel mõjus see saal esialgu kuidagi hallina. Mõtlesin lausa, et miks see eesti kunst nii sünge peab olema ... Aga näitus koosneb tegelikult neljast osast ja seal on ka palju rõõmsaid värve. Filmidest vaatasin algusest lõpuni ära "Lennu". Arvatavasti olen seda kunagi varem ka näinud, aga kui nüüd olid Aili Vindi pildid kohe pärast seinataga vaadata, siis mõjus erilise tervikuna.

Kui juba näitustest rääkimiseks läks, siis paar kohta veel, mida külastada jõudsin. Esiteks olen teist aastat järjest täiesti juhuslikult sattunud lastega disaini- ja arhitektuurigaleriisse "Piparkoogimaania" näitusele. Kui rohkem aega, siis saavad seal lapsed isegi piparkooke kaunistada. See näitus on praeguseks juba suletud, aga jaanuari lõpuni olevat Lastemuuseumis avatud "Minipiparkoogimaania".

Millegipärast oli meie pere noorim liige üliveendunud, et kindlasti peab külastama Solarise keskuses olevat inimkehade näitust "Bodies Revealed". Ja kui me Solarisse jõudsime, tuligi kohe sinna minna. Olin väga positiivselt üllatunud! Esiteks oli väljapanek paraja suurusega, teiseks oli suur kasu ühest laenutatud audiogiidist. Soovitasime sinna minna veel paaril sugulaselgi ja pärast kuulsime ainult positiivset tagasisidet. Usalda lapsi ja nende valikuid! :) Aa, ja parim osa Solarisest on katusepark!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar