reede, 17. aprill 2009

Teatritegemiste reklaamimisest

Mul on mitu viimast nädalat olnud plaan kirjutada sellest, kuidas eesti teatrid oma tegemistest osa aitavad saada. Olgu lisatud, et see on minu väga subjektiivne arvamus.

Kuus põhjust, miks on Eesti kõige kliendisõbralikum (!) teater Vanemuine:

1. Vanemuise uue hooaja (või vähemalt poole hooaja) mängukava on väljas väga varakult. Kord kinkisid sõbrad mulle teatripiletid uueks hooajaks ja kurtsid kinkimise ajal, et "täitsa lõpp, oleks tahtnud mõne teise teatri etenduste hulgast ka valida, aga kellelgi pole kava veel valmis". Estonia paneb muidugi ka kava välja, aga nemad loodavad ilmselt välismaa reisibüroodele jne.
2. Vanemuises on laste mängutuba, kuhu saab väikelapse õhtuse etenduse ajaks sümboolse tasu eest jätta. Seda teenust vist massiliselt ei kasutata, aga keegi ei saa öelda, et teater ei ole sellele mõelnud.
3. Suveetenduste ajal on Vanemuine (vist) alati organiseerinud bussitranspordi Tartust etenduse kohta ja tagasi. Mäletan näiteks, et eelmisel aastal tundsid väga paljud puudust võimalusest bussiga Vargamäele sõita, aga Linnateater polnud selle peale üldse mõelnud.
4. Vanemuisel on ühena vähestest foorum, kus pressiesindaja vastab peaaegu alati, tõsi, ka kõige jaburamatele, küsimustele. Hästitoimiv foorum on veel ka Linnateatril.
5. Vaatajate huvi korral organiseerib Vanemuine (muusika)lavastuse ka CD- või DVD-plaadile. Seda püüab jõudumööda teha ka Linnateater.
6. Ja viimane uudis sellest, kuidas Vanemuine LAIENEB Tallinnasse, kui rääkida kasumit teeniva äriettevõtte turundusosakonna keeles. Ehk siis see, et Vanemuine hakkab andma regulaarselt etendusi ka Tallinnas uues avatavas Solarise keskuses.

See kõik ei tähenda, et Vanemuine oleks mu meelest ka parima kunstilise kvaliteediga (draama)teater Eestis, aga "Taarka" ja "Ruja" on kindlasti projektid, mille õnnestumise nimel on kõvasti vaeva nähtud, ja see vaev on end ka kuhjaga ära tasunud. 2011. aasta suveks kavandatakse Värskasse uut setudega tükki nimega "Peko".

NO-teater, Linnateater ja Rakvere Teater kasutavad oma tegevuse kajastamiseks Twitterit. Kui mõni teater veel vahepeal seda kasutama on hakanud, siis vabandan, olen lihtsalt ajast maha jäänud. :) Kuigi Twitter on mu jaoks segase eesmärgiga keskkond, on see ometi hea koht, kus noppida üles viiteid blogides avaldatule vms.

Aga Eesti Teatri Agentuuri veebisaidilt ootaksin küll rohkem, kui seal praegu on. Ega ma ei tea, võib-olla ongi nende asi koondada infot, mida teatrid neile jagavad, aga võiks ju olla üks koht, kus oleks võimalik leida pädev info mängukavade kohta. Praegu on ikka nii, et kõigepealt lappan Piletimaailmas ja Piletilevis, siis veel teatrite endi kodulehtedel ja lõpuks veel ka väiksemate teatrite kodulehtedel, sest nende pileteid sageli suured piletimüügivahendajad ei müügi. Hoopis kummalised lood on festivalide kajastamisega. Neil on mingi nimekiri (välismaistest) festivalidest, aga sellest, et üks teater välismaal esineb, saab sageli teada alles pärast festivali. Või siis avaldavad nad pressiteate toimuva festivali kohta (ikka teatri initsiatiivil), aga kui selle festivali kohta sealt kataloogist otsima lähed, ei olegi seda seal kirjas. Sõnaga, tahaksin väga ikka rohkem teada, mis toimub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar