esmaspäev, 3. august 2009

Augustikuu teemajas

Marko Matveret näeb nüüd ju nii harva teatrilaval. Eile lugesin kellegi blogist, et ta polegi varem Matveret teatris mängimas näinud. "Augustikuu teemaja" olevat nüüd esimene kord olnud. Veider, uus teatrivaatajate põlvkond kasvab peale. Mina kuulun nende hulka, kes kurvastasid kõvasti, kui Matvere Linnateatrist lahkus ja vabakutseliseks hakkas. Muidugi oli see tema jaoks ilmselt õige otsus. Samas ei leidnud Nüganen talle möödunudsuvises Vargamäe projektis rakendust. Või ei tahtnud leida.

Roman Baskin on ära tabanud, et Marko Matvere on müügiargument missugune. Pikka aega oli "Augustikuu teemajast" teada vaid peaosatäitja nimi. :) Tegelikult säravad Margus Grosnõi ja Raivo Adlas selles lavastuses niisama ehedalt. Margus Grosnõi on üldse seni kuidagi tänamatult varju jäänud. Ta mängis minu arvates superhästi juba "Vargamäe kuningriigis" ja veel paremini "Cyrano de Bergeracis". Nii et kolm suurepärast mees(pea)osa annab "Augustikuu teemaja" puhul nimetada küll.

Ma ei kuulu kindlasti selle teatripubliku hulka, kes teatrist (kas või labast) nalja ja naeru ootab, eriti suveteatrist. Kui aga komöödialavastus suudab pakkuda elamuse, mis ka hoolimata kohatisest ameerikalikust huumorist vaatajat sisemiselt rikastab, tekib tahtmine öelda, et sellisel tasemel teatrit peaks rohkem olema.

Mõni pisidetail hakkas niimoodi "mängima", et ... Näiteks Matvere pidev korrutamine: "Sokid üleval. Ei maga." Grosnõi "kasvas" ja "arenes" nii loomulikult ...

Vilde Teatri näitlejaid nägin esimest korda. Pisut võõrastav oli, sest nende hulgas oli paremaid ja halvemaid rollitäitmisi. Ometigi, milline võrratu võimalus selliste proffidega suvi koos veeta!

Lugesin, et selle lavastuse olevat Baskin spetsiaalselt Maanteemuuseumis mängimiseks lavastanud. Saksamaalt olevat tellitud uhke tribüün. Oli küll uhke ja korralik. :) Aga see vist tähendab, et järgmisel suvel nad selle tükiga kuhugi mujale mängima ei koli? Pealegi Vilde Teatri harrastajaid on lavastuses palju ja nii suure näiteseltskonna ringirännutamine on üsna kulukas, ma pakun.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar