pühapäev, 8. märts 2009

"Põrgu wärk" ETVs

Reedese teatriõhtu raames sai veel kord vaadata "Põrgu wärki" ehk lavastust, mille eest Hendrik Toompere nimetati 2005. aasta parimaks eesti lavastajaks. Kui seni oli suvelavastustel juures olnud lihtsalt meelelahutuse maik, siis Viinistus juba aasta-paar varem mängitud "Külmetava kunstniku portree" ja mõne teisegi vabaõhu- või suvelavastuse puhul hakati rääkima vaat et paremagi kunstilise tasemega teatrist kui hooajalavastuste puhul. Kummalisel kombel on "Põrgu wärgi" suhtes vaatajate arvamused olnud palju erinevamad kui näiteks "Külmetava kunstniku portree" suhtes. Osa arvajate meelest on see veel parem, osa aga pettusid. Vahepealsed arvamused veel lisaks.

Minu arvates on "Põrgu wärk" näidendina üks Kivastiku headest näidenditest. Kahjuks on tal vastupidiseid näiteid ka kuhjaga. Ja Toompere on selle näidendiga draamateatri supernäitlejate abiga niimoodi ümber käinud, et ma ei ole kindel, kas tahaksin kunagi ühtki teist lavaversiooni või teistsugust tõlgendust näha. Sõnaga, super!

Olen varemgi maininud, et mulle tegelikult ei istu telekast teatrietenduste vaatamine. Aga reede õhtul panin tähele, et hea lavastuse tunnuseks on, kui suudan seda ka telekast niiviisi vaadata, et vaataks peaaegu nagu filmi. "Põrgu wärk" on järelikult hea lavastus. Koos draamateatri suurepäraste näitlejatega.

Eeloleval reedel ehk on 13. märtsil on etendus "Liivad". Sellest ei tea ma mitte midagi. Ja sellele järgneval reedel ehk 20. märtsil "Teatriromanss". Huvitav, miks ETV tutvustuses nii puudulikku infot jagab? Lavastajatki pole kirjas, rääkimata osatäitjatest. Salvestuse aastaarvu järgi oletan, et tegemist on Estonia repertuaaris olnud Katri Aaslav-Tepandi lavastusega. Omal ajal jäi see mul teatris nägemata.

1 kommentaar:

  1. Teatriromanss on tõeliselt ilus telelavastuse versioon sellest etendusest! Vaata kindlasti kui vähegi võimalust! Peaosas Katariina Lauk, aga lisaks temale meenuvad kohe ka Marika Vaarik, Tõnu Tepandi, Katrin Saukas...
    Kirjutasin sellest kunagi mõned read: http://danzumees.blogspot.com/2006/09/mned-kultuurielamused-enne.html

    P.S. Aitäh selle Rapla teatrimehe lingi eest, napsasin selle oma linkide nimistusse ka.
    P.P.S. Mul Põrgu wärk lindis ning vaadanud nii lavalt kui lindilt ja minu meelest on see mitte ainult Kivastiku ning mitte ainult Toompere jr vaid üks parimaid lavastusi üldse :)

    VastaKustuta