teisipäev, 9. november 2010

Hetked Marie Underi mõju all

Nägin üle pika aja jälle eestikeelset teatrit, sedagi tänu sellele, et teater Randlane tuli koju kätte. Harrastusteater küll, aga lavastuse "under Under ehk hetked Marie Underi mõju all" olid nad teostanud vähemalt sama professionaalselt kui professionaalsed teatrid. Lavastus olevat tegelikult unustatud vana, sest esietendunuvat juba 2004. aastal ja 2005. aastal saadi harrastusteatrite festivalil kaks preemiatki: dramaturgia ja interpretatsiooni eest.

Tükk sisaldab rohkelt Marie Underi luulet, mida on ju alati hea kuulata või lugeda. Õigemini sellest koosnes vaid lavastuse esimene osa. Vürtsiks on Marie Underi ja Ants Laikmaa kirjavahetusest inspireeritud instseneering. Kõik Underit ümbritsev ja Underi elus olnud ja olev saab luuleks, mida me tunneme ju nii hästi. Ma ei tea küll eriti tema luuletusi peast, kuid sellel õhtul seal saalis tuli peaaegu igaüks vähemalt ühe värsi poolest tuttav ette. Natuke kiires tempos luuletusi küll loeti, aga lõpuks andsin näitlejaile selle patu andeks. Mitu aastat varjusurmas olnud etenduse uuesti lavaletoomine ei ole kindlasti mitte kõige lihtsam ülesanne, mistõttu tempo on üsna väheoluline, kui muu on kena.

Lavastuse teine pool koosnes nendesamade näitlejate esitatud armastuslauludest, vürtsiks seejuures mõned publiku teadmistel mänglevad küsimused.

Luulel põhinevate etendustega kipub olema nii, et kui need ei ole eriti hästi lavastatud ja mängitud, lähevad kiiresti meelest. Kuna "under Under" on mul täna ehk umbes kolm nädalat hiljem ikka väga värskelt tehtud, tuleb tunnistada, et see oli väga hästi lavastatud ja mängitud. Nagu öeldud, harrastajad mängisid nagu päris. Läbi aegade parimaiks nähtud luulelavastusteks pean Linnateatri "Mandragorat" ja Rakvere Teatri "Johannese passiooni". "under Under" sobib nende kõrvale täitsa ilusti. Ühe agaga. Millegipärast ei kõlanud kaks Underit (kaks vastandlikku poolt) mu jaoks harmooniliselt kokku. Eraldivõetuna meeldinuksid nad väga, aga koos olid liiga erinevad, isegi selleks, et kahte vastandlikku poolt kehastada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar