teisipäev, 26. oktoober 2010

Rijksmuseumis

Hollandi kuldajastu maalid! Rijksmuseum Amsterdamis on neid täis. Kuigi see "täis" tähendab, et tegemist on kuldajastul maalitud miljonitest maalidest vaid parimatega.

Oktoobri kolmas nädalavahetus oli mul Amsterdamis kolmas. Mingit erilist kultuuriprogrammi kokku panna eelnevalt ei viitsinud. Mõtlesime, et otsustame jooksvalt, kas ja kuhu minna viitsime. Kuidagi iseenesest tekkis mõte minna seekord Rijksmuseumisse. Osa nende kollektsioonist oli pikka aega Villa Vaubanis vaatamiseks ja Camerata Trajectina hiljutine kontsert oli Rijksmuseumi kui sellise värskelt meelde tuletanud.

Salamisi lootsin, et Rijksmuseumis on arvukalt Vermeeri maale. Juba väljas ukse taga on ju seinasuurune plakat Vermeeri maaliga. Ja tõsi on, et Vermeeri maalidele on antud kasutada tervelt üks saal. Minu lemmikut ehk "Tütarlast pärlkõrvarõngaga" selles muuseumis aga siiski ei ole. Muuseumipoes kassas nägin, et selle maali "kodu" on Haagis Mauritshuisis.

Rijksmuseum on siiski imeilus muuseum imeilusas majas. Väiksuse tõttu just selline, milles võib soovi korral iga maali kas või pool tundi imetleda ja niiviisi kogu päeva mööda saata või hoopis vastupidi, s.t paari tunniga kogu muuseumile pilgu peale visata ja mõnikord jälle uuesti tulla. Oma suurest kogust saavad nad ju üha uusi ja uusi näitusi kokku panna. Praegu on seal aukohal Rembrandti maalid Jan Sixi perest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar