esmaspäev, 4. oktoober 2010

Rein Siku ugrimugri

Eestlased on soome-ugri rahvas ja seda, et meie juured on Uuralite taga, tõestab asjaolu, et mitmed meie sugulasrahvad elavad praegugi Venemaa kõige kaugemates nurkades. Elavad nemad ja elavad eestased üsna tavalist elu. Uskumatud seiklused, mida Rein Siku "Minu Ugrimugri" esikaanel, tagakaanel ja esimestel lehekülgedel lubatakse, on siiski vaid tavaliste inimeste juhtumised tavalises elus.

Soomeugri rahvastest saab ehk võhik siit raamatust küll veidi aimu, aga nagu vist kõik "Minu ..." sarja raamatud, on seegi lihtsalt ühe inimese muljete kogumik. "Minu Ugrimugri" eripära on anekdootlik stiil.

Ridade vahelt loeb kiiresti välja, et autori kokkupuuted soomeugri rahvastega piirduvad mõne rahva esindajatega, võib-olla Soome-Ugri kongresside kaudu ka teiste rahvaste esindajatega, aga siis õige põgusalt. Raamatus räägitakse natuke saamidest, maridest, udmurtidest, hantidest, mansidest, õige pisut ka eestlastest, ungarlastest ja liivlastest. Sõnagi ei ole kirjutatud näiteks vadjalastest. Tõsi, viimaseid vist on väga-väga vähe järel?

Rein Sikk on kirjutanud eri rahva esindajate juhtumistest läbisegi ja see tekitab mulje, nagu ta oleks palju-palju kordi käinud nii Lapimaal kui ka Kaug-Idas. Mingil hetkel hakkasin aga mõtlema, et võib-olla on läbisegi kirjutamine taotluslik? Võib-olla tahetakse sellega luua petlik mulje, nagu oleks kokkupuuted korduvad? Tõenäoline on, et rongis Soome-Ugri kongressile sõites ja teiste hõimurahvastega aega veetes juhtub nii mõndagi. Idees kirjutada "Ühe rongisõidu kroonika" asemel ka muudest kokkupuudetest oma hõimurahvastega, pole mitte midagi halba. Aga kas mõne Venemaa avarustes elava hõimurahva saunatamise komme või mõne eestlase kogumiskirg on ikka nii uskumatu ja eriline? Muusika vastu tundub autoril eriline huvi olevat. Muusikanäiteid ja plaate otsib ta igalt reisilt hõimurahvaste juurde.

Mul oli selle raamatu lugemise ajal tihtipeale igav. Olin korduvalt mõelnud, et see oleks "Minu Eesti" kõrval teine selle sarja raamat, mida lugeda tahaksin, ja kui töökaaslasest sõbranna selle Eestist kaasa tõi, siis miks ka mitte.

2 kommentaari:

  1. Tere! Tänades eelmise vastukaja eest annan teada, et olen valmis saanud uue ugrimugri stiilis, aga hoopis ajakirjanduse tagamaadest rääkiva raamatu. mis kannab nime "Ajalehe anatoomia." ( http://menuk.ee/portfolio-item/ajalehe-anatoomia/ ) Äkki pakub selle arvustamine huvi?
    Parimate soovidega:
    Rein Sikk

    VastaKustuta
  2. Kui raamat kätte satuks, loeksin (ja kirjutaksin) hea meelega. Aitäh heade soovide eest! :)

    VastaKustuta