esmaspäev, 6. juuni 2011

Hea põhjatuule vastu

Daniel Glattaueri "Hea põhjatuule vastu" on üks paremaid armastusromaane, mida ma lugema olen juhtunud. See raamat jäi mulle viimasel korral Apollos "Moodsa aja" riiulis silma kaanekujunduse pärast, s.t kaanel kujutatud arvutiklaviatuuri pärast. Lähemal uurimisel selgus, et kogu raamat on kirjutatud nn meilivormis. Tundus põnev. Sündmustik hakkab arenema juhuslikult valel aadressil saadetud meilist.

Mees ja naine, kes naise kogemata valel aadressil saadetud ühe meili pärast jäävad pikaks ajaks kirju vahetama, kujutavad tegelikult lausa karjuva täpsusega armastuse tekkimise, arenemise ja suhte lugu. Seejuures on austria kirjanik suutnud äärmiselt hästi tabada mehelikku ja naiselikku (kirja)suhtluse stiili. Kõik algab justkui üleolevast lõõbist, jätkub klassikaliste eluliste dialoogidega, millest osa on armastusest tulvil, osa aga etteheited teineteisele. Kirjades kuuluvad need kaks inimest teineteisele. Alguses on niisugune kirjavahetus võib-olla seiklus, hiljem abielurikkumine, sest mida aeg edasi, seda suuremaks muutub füüsiline igatsus teineteise järele.

Põnevalt mõjub tunne, nagu loeks võõraste inimeste kirjavahetust. Raamatu seisukohast jäävad ära küsimused, kes on minategelane või kelle pilgu läbi lugu räägitakse. Kahe inimese kirjavahetuse lugemine on nagu nende kõige isiklikematesse mõtetesse nägemine. Võõristav isegi.

Stiil teeb sellest raamatust minu jaoks ühe parema armastusromaani! Teisel kohal on juba mainitud armumise ja armastuse kulgemise tohutult tõetruu kirjeldus. Ja kolmandal kohal on pinge ja põnevus, mis ei lase raamatut kuidagi käest panna. See omakorda tuleneb kirjutamisviisi lihtsusest, tavalises kirjavahetuses kasutatavate lausete lühidusest.

Liblikad hakkasid kõhus lendama. Niisugune lugu võib juhtuda tegelikult kõigi inimestega. Inimesed tutvuvad, sõbrunevad ja armuvad ju juhuslikult. Arvatavasti sobib "Hea põhjatuule vastu" eelkõige lugemiseks naistele, kuigi see ei ole nn sopakas. Väga-väga kaunis ja kurb on.

Jälle soovitan kuulata ka Vikerraadiost saadet "Loos on asju" ja Klassikaraadiost saadet "Uus raamat".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar