pühapäev, 28. märts 2010

Eesti teatri aastaauhindade laureaadid 2009. aasta loomingu eest

Eile, rahvusvahelisel teatripäeval anti Vanemuise teatri suures saalis kätte teatripreemiad 2009. aasta loomingu eest. Kui aasta tagasi Rakvere Teatris olnud gala oli vähemalt teleekraani vahendusel väga kahvatu, siis tänavune gala oli veelgi kahvatum. Masu vist. Õhtujuhid välja arvatud, sest näiteks Ott Sepp on praegu kindlasti üks Eesti paremaid õhtujuhte. Päris hea oli Beethoveni "Oodi rõõmule" ehk Euroopa Liidu hümni viisil lauldud avalaul ja lausa lummav Vanemuise lavameeste bändi esitus.

Olin suurt osa tänavustest nomineeritud lavastustest näinud ja üldiselt väga rahul nendega, kes sõelale jäid. Märkimisväärne on, et NO-teater ei võidutsenud enam nii nagu mitmel eelnenud aastal. Ei tea, aga nad on kuidagi stampidesse kinni jäänud või on siis sellise poliitilise teatri aeg ümber. Kahju on, et möödunud suvel jäi "Mtsenski maakonna leedi Macbeth" vaatamata. Loodan, et seda mängitakse veel ja mul õnnestub see siiski ära näha. Ja väga-väga kurb olen sellepärast, et Priit Võigemast jäi ka tänavu parima meesosatäitja auhinnast ilma. Kindlasti on ka Ago Anderson sellise au kuhjaga ära teeninud, aga Priidu mitme järjestikuse absoluutselt suurepärase peaosa vastu ei saa minu arvates eesti teatris praegu ükski meesnäitleja. Alates Rannapist "Rujas", lõpetades Oskariga "Sakslases". Mirteli üle oli mul aga väga hea meel, sest just veebruaris tõdesin, et ta on ikka väga-väga hea. Kui näitleja kahel õhtul järjest mängib täiesti erinevaid osasid sellise tundlikkuse ja jõuga, siis jääb kirjeldamiseks ja põhjendamiseks sõnadest puudu.

Auhindade loetelu

Parim lavastus

„Meie, kangelased”. Tallinna Linnateater. Lavastaja Elmo Nüganen, kunstnik Vladimir Anšon, kostüümikunstnik Reet Aus, muusikaline kujundus Jaak Jürisson ja Riina Roose.

Parim sõnalavastus

Elmo Nüganen – lavastused „Meie, kangelased“, „Ma armastasin sakslast“. Tallinna Linnateater.

Naisnäitleja auhind

Ülle Lichtfeldt – Solange lavastuses „Toatüdrukud“ Rakvere Teatris ja Katerina Izmailova lavastuses „Mtsenski maakonna leedi Macbeth“ MTÜ PRO3.

Meesnäitleja auhind

Ago Anderson – Erik/Harald lavastuses „Ballettmeister“. Teater Endla.

Naiskõrvalosa auhind

Mirtel Pohla – osatäitmised lavastuses „Onu Tomi onnike“ ja Kullake lavastuses „Kes kardab Virginia Woolfi?“. Teater NO99.

Meeskõrvalosa auhind

Andrus Vaarik – Härra Tšissik lavastuses „Meie, kangelased“. Tallinna Linnateater.

Kunstniku auhind

Ervin Õunapuu – lavakujundus lavastusele „Toatüdrukud“. Rakvere Teater.

Sõnalavastuste eriaauhind

Eili Neuhaus, Urmas Lennuk. Lavastuse „Mtsenski maakonna leedi Macbeth“ eest, milles on õnnestunult ühendatud klassikateose julge tõlgendus ja eri rahvusest professionaalsete ja harrastusnäitlejate ühislooming. MTÜ PRO3.

Muusikalavastuste auhind

Aile Asszonyi - eripalgeliste ja vokaalselt viimistletud rollide eest Mozarti ooperis „Cosi fan tutte“ ja Verdi ooperis „Maskiball“

Erki Pehk – PromFesti järjepideva kunstilise juhtimise ja Massenet´ ooperi „Thais“ lavaletoomise eest

Balletilavastuste auhind

Artjom Maksakov ja Olga Malinovskaja - osatäitmised lavastustes „Teine sümfoonia”, „Kolm musketäri” ja „Luikede järv”. Rahvusooper Estonia.

Tantsulavastuste auhind

Mart Kangro - "Can`t Get No/Satisfaction". Pühendunud kohalolek, lavakarisma meistriklass tantsuhaiku vormis. Kanuti Gildi SAAL

Balleti- ja tantsulavastuste eriauhind

“Kevade” (lav. Ruslan Stepanov). Teater Vanemuine.

Reet Neimari nimeline kriitikaauhind

Meelis Oidsalu 2009. aastal ilmunud teatriarvustuste eest.

Algupärase dramaturgia auhind

Urmas Vadi "Ballettmeister"
maailma saatust alati
vaekausil määrab gramm
(Betti Alver)

Näidendi kindla ja isikupärase vormi sees pulbitseb ajalugu kui elus ja ettearvamatu võimaluste virvarr.

Teatritöötaja auhind

Etendust ettevalmistavas kategoorias
Ester Kasenurm – kostüümiala juhataja. Teadmiste ja oskustega töötaja, kellest on abi kõikidel teatrimajas töötavatel kunstnikel. Pärnu Teater “Endla”.

Etendust teenindavas kategoorias
Kalle Nettan – vanemhelitehnik. Loominguline tehniline töötaja, kes lisaks igapäevatööle täidab suurepäraselt ka helireþissööri ülesandeid. Tallinna Linnateater.

Administratiiv- ja haldustöötaja kategoorias
Angela Mooste – personalijuht. Suudab ühendada sedavõrd vastuolulist ja mitmenäolist kollektiivi, nagu see ainult teatris on. Teater NO99.

Parim muusikaline kujundus

Peeter Konovalov ja Marge Loik – muusikaline kujundus lavastusele „Nähtamatu varandus“. Teater Ugala.

Parim originaalmuusika

Jaak Jürisson – originaalmuusika lavastusele „Ma armastasin sakslast“. Tallinna Linnateater.

Liisa Hirsch – originaalmuusika lavastusele „Hingede öö“. Pärnu Endla.

Salme Reegi nimeline auhind

Tantsuteatri ZUGA ühendatud tantsijad Tiina Mölder, Helen Reitsnik, Triin Lilleorg, Kärt Tõnisson - algupärane ja sihtgrupitundlik noorimale teatripublikule suunatud lavastus "Zuga zuug zuh-zuh-zuh".

Ants Lauteri nim. auhind

Priit Võigemast - Burattino, "Burattino", Raoul, "Musketärid - kakskümmend aastat hiljem", Eero, "Seitse venda", Advokaat Kurg, "Tabamata ime", Smeraldina, Brighella, Ratsu, "Ronk", Melesk, "Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4.", Valja, "Ohvrit mängides", Meigas, "Wargamäe Wabariik", Näitleja, Arst, Munitsipaalpolitseinikuks pürgija, "Hecuba pärast" (Tallinna Linnateater); Carlos, "Lõõmav pimedus", Mees, Peremees, Põis, "Koturnijad", Jim Hawkins, "Aarete saar", Dönci, "Saateviga", Joe DiMaggio, "Marilyn", Georges Bizet, "Opéra comique" ("Ugala"); Rannap, "Ruja" ("Vanemuine"), Mees 2, "Peavahetus" (Teater NO99), Rudy, "Bent" (Teater "Vanalinnastuudio"), Danny Zuko, "Grease", (Eesti Riiklik Nukuteater), Sass, "Latern", (Nargen Opera) ning Henn Ahas, filmis "Nimed marmortahvlil"(Taska Production).

Mirtel Pohla - Julia, "Julia" (Eesti Draamateater), Milla, "Nipernaadi" (Emajõe Suveteater), Naine, "Stalker", reporter, Pügask "Totu Kuul", juhmardiin "Kuningas Ubu", Linda, "Hirvekütt", osatäitmised lavastustes "Nafta", "Kommunisti surm", "GEP", "Perikles", "Kuidas seletada pilte surnud jänesele", Evangeline, Jane, Emmeline, "Onu Tommi onnike", Kullake, "Kes kardab Virginia Woolfi" (Teater NO99).

Georg Otsa nim. auhind

Karmen Puis - esile tõstetakse osatäitmisi Amastris, Händeli "Xerxes", Concepcion Raveli "Hispaania tund", Dorabella, Mozarti "Cosi fan tutte", Olga, Tsaikovski "Jevgeni Onegin", Galatea, Händeli "Acis ja Galatea", Solveig, Anitra, Griegi "Peer Gynt" (kõik "Vanemuise"

Otto Hermani nim. auhind

Margus Kits - flöödimängija. Alates 1968. aastast “Vanemuise” teatri orkestrant.

Natalie Mei nim. auhind

Liina Keevallik – eredalt esiletõusnud kunstnikutöö lavastuses “Cosi fan tutte”. Rahvusooper Estonia.

Rahel Olberi nim. auhind

Elena Poznjak-Kõlar – ereda isikupära ja dramaatilise andega “Vanemuise “ teatri esitantsija. Kõrge lavaeetikaga kunstnik, repetiitor, pedagoog.

Priit Põldroosi nim. auhind

Ülo Tonts - Pikaaegne teatriuurimuslik ja pedagoogitöö ning raamatute
"Kolmkümmend aastat teatriehitamist" (Vanemuise sõnateater) ja "Liiga
palju head teatrit" (2009) koostamine.

Aleksander Kurtna nim. auhind

Maia Soorm - Eesti Draamateatri tõlk ja tõlkija, kes on kolme aastakümne jooksul tõlkinud vene keeldearvukalt eesti algupärandeid ja lugenud igaõhtuse põhitööna venekeelset sünkroontõlget kunstiliselt nauditavalt, tempos ja toonis, mida kirjaliku teksti kõrval dikteerivad lavastuse ja näitleja omapära.

Kristallkingakese auhind

Oliver Kuusik – kiire vokaalse ja lavalise arengu ilmekas esiletõus Mozarti ooperis „Cosi fan tutte“, Massenet´ooperi „Thais“ ning Donizetti ooperi „Poliuto“ kontsertettekandes.

Kristo Viiding – Ike lavastuses “Portselansuits”, Hamlet lavastuses “Head ööd, vend”, Adolf lavastuses “Loojang”, Miguel Páramo lavastuses “Pedro Páramo”, Sela Borohov lavastuses Mängud tagahoovis ehk Because”,Mattias lavastuses “Sinul on meretäis hirmu” (kõik Eesti Draamateatris).

1 kommentaar:

  1. Huvitav, miks Priit Võigemasti Lauteri preemia rollide nimistus pole Oskari rolli?

    Eliza

    VastaKustuta