laupäev, 6. märts 2010

Eesti kultuuri nädal Ungaris

18.-24. märtsil 2010 on Ungari kolmes linnas (Budapestis, Szombathelys ja Debrecenis) Eesti nädal. See on suurim iga-aastane eesti kultuuri tuvustav üritus Ungaris. 2010. aasta Eesti nädalat korraldab Budapesti Eesti Instituut koostöös Szimplafilmiga, Szombathely ning Debreceni ülikoolidega. Eesti nädala raames näidatakse uut Eesti filmitoodangut, etendub Ugala teatri lavastus "Helesinine vagun", loetakse Friedebert Tuglase novelliauhinnaga pärjatud tööde ungarikeelseid tõlkeid, toimub kirjandusõhtu, fotonäitus ning eesti köögi tutvustamine.

“Helesinine vagun” etendub 18. märtsil 2010 Budapestis Merlini teatri laval. Kuna “Helesinise vaguni” autor Andrus Kivirähk on ungari kultuurihuviliste ringis tuntud ja ka see näidend on juba 2005. aastal ungari keelde tõlgitud ning raamatuna ilmunud, oodatakse Ugala Budapesti-etendusele lisaks kohalikele eesti kultuuri sõpradele ka palju tavapublikut. Etendusele valmistatakse ungarikeelsed subtiitrid.

Eesti nädala filmiprogramm sisaldab seitset Eesti mängu- ja dokumentaalfilmi:
"Soovide puu" (Liina Paakspuu, 2008)
"Disko ja tuumasõda" (Jaak Kilmi, 2009)
"Pangarööv" (Andrus Tuisk, 2009)
"Buratino" (Rasmus Merivoo, 2009)
"Valli baar" (Manfred Vainokivi, 2008)
"Vanamees ja põder" (Joosep Matjus, 2009)
Tudengifilmide programm (2009 – 2010)

Lisaks filmide näitamisele on kavas ka kohtumised filmitegijatega. Kohal on näiteks režissöör Jaak Kilmi ja näitleja Mart Müürisepp.

Mitmed Friedebert Tuglase novelliauhinnaga premeeritud tööd saavad sel aastal tänu Budapesti Eötvös Lórandi Ülikooli eesti keele õppuritele ungarikeelse tõlke. Ülikooli eesti keele õppejõu Reet Klettenbergi abiga valitakse välja parimad tööd, mille tõlkijad saavad võimaluse oma tööd kutseliste näitlejate toel publikule esitada. Ungarikeelsetele tekstidele lisaks loevad Ugala näitlejad ette ka lugude originaalversioonid, mis tõotavad ka eesti keelt mitteoskavale publikule huvitava keelekogemuse anda.

Eesti nädala raamesse jääb ka klubi Gödör ja ajakirja Lettre International korraldatav sari "20 aastat New Wave'i". Vestlusõhtust saab lähemalt lugeda siit.

Eesti nädala jooksul saab uudistada ka Eesti Instituudi slaidikogu Arvo Iho ja Andrus Kõresaare Eesti-teemalistest fotodest. Näitus on avatud Eesti nädala (18-24.03) jooksul.

Koostöös kohalike restoranidega jätkatakse eelmisel aastal alustatud eesti toitude tutvustamise tavaga. Tänavu pakutakse eestipäraseid lõunaid ja suupisteid vähemalt ühes restoranis igas ürituse toimumislinnas. Restoranid koostavad Eesti nädala menüü Ungaris elavate eestlaste pakutud eestipärastest retseptidest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar