teisipäev, 9. november 2010

Angelin Preljocaj ja Suur Teater

Angelin Preljocaj balleti ja Suure Teatri tantsijate koostöös valminud "Suivront mille ans de calme" on üks neist tantsulavastustest, mille üle jagub mõtlemist tükk aega pärast vaatamist. Nii terviklik on see teos, mis räägib kahe vaatuse jooksul kahekümne tantsija kaudu maailma lugu.

Lavastus on valminud Prantsuse-Vene aasta egiidi all ja tahes-tahtmata ei saa poliitilistest märkidestki mööda vaadata. Algab aga kõik ikka elu tekkimisest, millele järgneb keeruline arenguprotsess ja sellega kaasnev võimaluste ja valikute paljusus. Paarikümne tantsija kasutuses on nii kile kui ka müür. Võitlust elu ja surma pärast on, aga seda näitab Angelin Preljocaj ilma vereta, mis võiks olla ilmekas märk, et ka nüüdistantsu saab teha nii, et lavalt nähtav on esteetiliselt nauditav igas vanuses ja ka kõige konservatiivsemate vaadetega vaatajale.

Selle lavastuse juures tegi mind enim rahutuks ikkagi finaal ehk viimane stseen. Algas see sellega, et tantsijad pesid tagalaval kraanikaussides mingeid suuri riidetükke. Rõdult neid riidetükke kohe tuvastada ei olnud võimalik, aga mõne aja pärast tõmmati "pestud" palakad sirgeks ja tuli välja, et tegemist on riigilippudega. Eri riikide lippudega. Lipud pandi lavale maha ja mindi järgmisi pesema. Seda tehti seni, kuni lavapõrandale oli laiali laotatud 34 märga lippu (lugesin mitu korda üle). Millest ma läbi ei närinud, oli aga see, mille alusel need lipud valitud olid. Seal oli riike eri mandritelt. Algul mõtlesin, et võti peitub mingis suures rahvusvahelises organisatsioonis või mingis olulises maailmasündmuses - mõte liikus tahes-tahtmata näiteks ka Teise maailmasõja suunas. Ikka väheusutav, sest mõnda Teises ilmasõjas kindlasti osalenud ja rolli mänginud riiki polnud.

Kokkuvõtteks võib öelda, et väga professionaalselt tantsitud tükk on see küll, vähemalt sama professionaalse koreograafia ja ilmeka muusikavalikuga pealekauba. Pole midagi teha, aga teater paljude näitlejaga mõjub alati võimsalt, olgu tegemist draama- või mis tahes muusikalavastusega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar