reede, 14. august 2009

Unistuste poole üles!

3-D ehk kolmemõõtmelisus multikate puhul räägib eelkõige tehniliste võimaluste ärakasutamisest. Vaevalt et multikas pealkirjaga "Üles" ("Up") 2-D vormingus kuidagi kehvem oleks. Pealegi ei meeldi mulle eriti need uued prillid Coca-Cola Plazas.

Film on üsna pikk, seda esiteks, ja üldse ei ole ma kindel, kui lastele see mõeldud on. Alguse kiirest resümeest peategelase elukäigu kohta vaevalt et kõige pisem vaataja eriti aru saab. Et vanasti oli rohi rohelisem ja inimesed kannatlikumad, võib ju pelgal mõtisklemisel tunduda liiga labane moraal. Aga kui hästi järele mõtlema hakata, siis paljukest neid inimesi tänapäeval enam on, kes seda rohelist rohtu mäletavad või üldse näinud on? Mida aeg edasi, seda enam väärtustatakse ikka seda, mis siin ja praegu kohe kätte saada tuleb, mitte seda, mis olemas on ja mida kalliks pidada. Või tuleb see kohe kätte saada. Rääkimata oskusest ja võimest millestki loobuda.

Sehkendaja kirjutas eriti ilusti: "Täitsa OK film, aga mulle tundus jälle, et tempo ei olnud päris meie laste vanuseklassile. Sedapuhku ei olnud liiga kiire, vaid pigem aeglane. Ja naljad (”Lõuna-Ameerika… noh, see on nagu Ameerika, ainult lõunas!”) ei olnud ka alati meie laste vanuseklassile. Algul näitas mingil hetkel kiiresti, kuidas peategelane Karl Fredriksen lapsest suureks inimeseks sirgus, abiellus, kuidas naisel rasedus katkes ja kuidas ta naine lõpuks vanaduses suri – palju meie lapsed sellest üldse adusid?"

Ometigi pakub "Üles" kõvasti vaatamisrõõmu, sest ei ole sugugi nii, et kõik hea on algusest lõpuni hea või kõik halb on algusest lõpuni halb. Nii nagu elus ei ole midagi mustvalge, ei ole siingi. Alguse südamlik, lausa imeilus maailm osutub tegelikkuses salakavalaks ja kurjaks. Ridamisi luukeresid kisutakse kappidest välja ja on nii positiivseid kui ka negatiivseid üllatusi.

Filmi vaatavad lapsed elavad kaasa ja naeravad laginal, sellised täiskasvanud nagu mina valavad vahelduva eduga pisaraid ja naeravad kogu südamest. Mõne koha peal mõtlesin, et seda filmi oleks hea aeg-ajalt DVD-lt üle vaadata. Tegelikult ma vist nii suur multikafänn ei ole. Aga ülimalt armas multikas on see "Üles" ikka tõesti.

2 kommentaari:

  1. Mulle meeldis ka see filmi algul, kui vana maja ümber uue elamurajooni ehitus käis, väike vihje (tegelikult täitsa tugev vihje) cocacola reklaamile. Panid tähele? See, kus poiss lilledega ootab pruuti ja kuulab kõrvaklappidega muusikat - see läheb aga ehitusel erinevate häältega kokku. Up'is oli just sedasama järgi tehtud:) Ja oma lastele ma isegi ei viitsinud vihjata, kuna vaevalt et nad seda reklaami mäletavad või üldse teavad.

    VastaKustuta
  2. Seda ma ei pannudki tähele. Tõepoolest!

    VastaKustuta