laupäev, 3. märts 2012

Dobet Gnahore kontsert

Elevandiluurannikult pärit lauljanna Dobet Gnahore kontserdist jäi meelde kõigepealt see, et nii superheas füüsilises vormis lauljat ei ole mina varem live'is näinud. Vähemalt kaks korda tegi spagaati, ülejäänud tantsust pole mõtet rääkidagi. See muusika, mida ta teeb, on nii aafrikalik, et plastilisus liikumise ja laulmise juures on loomulik, vajalik ja kordumatu. Teda toetas taustalaulmise ja tantsuga veel Serrou Sordet, aga nimed ei ütle ilmselt niikuinii midagi. Võimaluse korral soovitan ise kontserdile minna. Päevamured pühitakse minema ja lõpuks on tuju aafrika rütmidest lõunamaiselt ülev.

Aafrika muusikaga on vähemalt minul nagu rahvamuusikaga (mida see ju tegelikult ongi). Rütmipilt on enamasti iseloomulikult ühesugune ja kuna aafrika keeltest aru niikuinii ei saa, siis sõnad midagi ei ütle ja toetuda saab ainult rütmijoonisele. See kas meeldib, lummab või ei puuduta kuidagi. Dobet Gnahorel on küll mõni laul ka prantsuse keeles, aga enamik ikka mingis aafrika keeles või dialektis. Veidi aja pärast enam üksikuid lugusid ei mäleta ja halvemal juhul ei tunne kuulates ka lauljat hääle järgi ära.

Siinse kohaliku filharmoonia tsükkel "Autour du monde" on suurepärane - saab näha ja kuulda põnevaid artiste, keda muidu ei leiaks vist kunagi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar