neljapäev, 1. märts 2012

Teatri aastaauhindade nominendid 2011. aasta loomingu eest

Teatrikuu alguse puhul avalikustas teatriliit oma kodulehel teatri aastaauhindade nominendid 2011. aasta loomingu eest. Võitjad selguvad nagu ikka teatripäeval, 27. märtsil.

Tähelepanuväärne on, et parima lavastuse tiitlile kandideerivast neljast lavastusest kolme lavastaja ei ole eestlane. Kahe puhul on ka lavastusmeeskond rahvusvaheline. Ei tahaks ennustada, aga tõenäoliselt neist emmale-kummale see parima lavastuse auhind ka läheb. Rahvusvahelistumine on olulisemaks muutunud. See tundub olevat üks iseloomulik märksõna eelmise aasta puhul. Kultuuripealinnal oli siin ka vast oma osa. Kaks lavastust ("Parsifal" ja "Gilgameš) neist neljast olid kindlasti Kultuuripealinna egiidi all lavale toodud. Kas ka "Three Kingdoms"?

Natuke arusaamatu on mu jaoks meespeaosatäitja kategooria. Ivo Uukkivi roll lavastuses "Kuni inglid sekkuvad" on seal ära mainitud, kuigi see ei olnud mingi peaosa. Samas on jäetud mainimata Lauri Lagle roll "Madame Bovarys". See oli igati tähelepanuväärne roll. Kahju on ka, et mainitud ei ole Pääru Oja "Tasandikkude helinates".

Külli Teetamme ja Ursula Ratasepa nime oleks tahtnud "Aeg ja perekond Conway" puhul näha ka mujal kui ainult žürii eriauhinna kategoorias. "Esileküündiva ansamblitunnetusega" ei tundu neil olevat Põhuteatri kõrval mingit šanssi.

Üldiselt on mul hea meel, et olen möödunud aasta teatrist palju olulisi lavastusi ära näinud ja paljuski žürii arvamustega päri. Seda kõigekõigemat on minul küll mõnel juhul keeruline välja valida.

***

Kui veel rahvusvahelisustumisest rääkida, siis näiteks parima lavastaja ja naiskõrvalosatäitja kategoorias kandideerivat R.A.A.A.M.-i "Tühermaad" mängitakse 11. märtsil 2012 Moskvas Artplay keskuses Kuldse Maski festivali raames.

Teater NO99, Münchner Kammerspiele ja Lyric Hammersmith Theatre'i ühisprojekt, parima lavastuse, kunstniku, mees- ja naiskõrvalosatäitja ning etendust teenindava teatritöötaja kategoorias kandideeriv "Three Kingdoms" jõuab mais 2012 lõpuks ka Londonisse.

"Three Kingdoms" on Londonis Lyric Hammersmith Theatre'i kavas 3.-19. maini 2012.

"Three Kingdoms" on arvatud ka ühe olulisema ja suurema Euroopa teatrifestivali Wiener Festwochen programmi juunis 2012. Mänguajad Viinis on järgmised:

12. juunil 2012 kell 19.30
13. juunil 2012 kell 19.30
14. juunil 2012 kell 19.30
15. juunil 2012 kell 19:30

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar