esmaspäev, 6. juuni 2011

Patrick Marber, Douglas Rintoul, "Closer"

Inglise näitekirjaniku ja stsenaristi Patrick Marberi nimi tasub kõrva taha panna. Vähemalt veenis mind selles mai lõpus siinses teatris nähtud näidendi "Closer" lavastus. 2000. aastal mängiti sama näidendi põhjal tehtud lavastust Vanemuise teatris. Vanemuises kandis tükk nime "Ohtlik lähedus". Seda ma näinud ei ole. Endlas on mängitud ka "Diileri valikut". 2004. aastal valminud Hollywoodi filmis mängisid Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman ja Clive Owen. Filmi pealkiri tõlgiti eesti keelde "Tule lähemale". Kui õnnestub, proovin lähipäevil filmi ära vaadata.

Siinsesse teatrisse tuli Marberi näidendit lavastama inglise lavastaja Douglas Rintoul, kelle nimi tasub nüüd ka meelde jätta. Ta võttis Inglismaalt kaasa ka ühe näitleja - Richard Shackley. Kolmes ülejäänud rollis mängisid kohaliku teatri näitlejad. Ühest intervjuust või artiklist juhtusin lugema, et lavastaja jaoks tegi selle töö põnevaks just see, et näitlejad, keda ta kasutas, olid saanud kõik erineva koolituse.

Kokkuvõttes kukkus Marberi komöödiast välja lausa üle ootuste hea lavalugu. Teistest pisut nõrgem oli Alice'it mänginud Elisabet Johannesdottir, aga ühtlaselt tugeva lavastuse puhul polnud pisut rabe mängumaneer enam määrav.

Näidendi/lavastuse pealkirja on väga raske tõlkida. Tegemist on stseenidega tänapäevasest armastusest, kus neli noort inimest moodustavad omavahel paare. Jah, üks stseen on isegi pikk jututoas istumise ja kohtumise kokkuleppimise lugu kahe mehe vahel. Tegelikult kehastub üks meestest oma arvuti taga naiseks, mis näitab teravalt, kui kahtlane on niiviisi internetis tutvuda. Ääretult kihvtilt oli see kusjuures lavastuses lahendatud: tekstid kuvati seinale. Üks naine (Alice) töötab striptiisitarina, teine (Anna) on fotograaf. Meestest töötab üks (Richard Shackley) arstina, teine (Dan) on mitte eriti edukas ajakirjanik. Lavastus algab arstikabineti ukse taga, Dan kirjutab Alice'i elust raamatut, mille kaanefoto jaoks on vaja minna Anna stuudiosse. Pealtnäha on kõik juhuste kokkusattumus. Aga võib-olla sugugi mitte ainult pealtnäha ...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar