kolmapäev, 9. mai 2012

Eesti lastekrimka "Salapärane lillenäppaja"

Mul on väiksema lapsega "käsil üks projekt"ja seetõttu on minu lugemisvarasse lisandunud nüüd lasteraamatud. Ja neid lisandub loodetavasti edaspidigi. Hiljuti Eesti sajandi filmiks valitud "Kevades"ütleb köster Arnole: "Aga siis pidid salmid ka sulle endale pähe jääma? Ütle õige!" Me nimelt lubasime lapsega teineteisele, et loeme mõne raamatu koos läbi, s.t tema loeb mulle ette.

Mika Keräneni viimane lasteraamat "Salapärane lillenäppaja" on tegelikult sarja neljas raamat. Eelmised kannavad pealkirju "Varastatud oranž jalgratas", "Peidetud hõbedane aardelaegas" ja "Vana roosa maja". "Varastatud oranži jalgrattaga" saime tuttavaks aasta eest Draamateatris. Veebruaris käis Mika siin eesti lastega kohtumas ja oli võtnud kohvritäie viimase raamatu eksemplare kaasa. Rääkis sellest, luges natuke katkendeid ette ja lapsed said soovi korral endale raamatugi osta. Allkirja ja pühendusega ja puha! Allkirja ja pühendusega sai täiendatud ka meil juba olemas olnud "Varastatud oranži jalgratast". Pärast tosina-aastast pausi oli mul endalgi Mikaga tore jälle kohtuda ja lõpetuseks kiiruga paar sõna vahetada.

"Salapärase lillenäppaja" puhul sai uudishimu minust kiiresti võitu. Lugesin lõpu ära juba siis, kui meie kooslugemine oli alles kolmandiku raamatu peal. Aga sellest ei olnud midagi. Kaks lugemata kolmandikku olid ikkagi väga põnevaid sündmusi täis pikitud.

Selleski raamatus tegutseb Tartu Supilinna laste detektiivide salaselts "Ramps", kelle uurida on nüüd salapärane lillede kadumise lugu Supilinna tänavailt. Linna kaunistatakse hoolega, sest peagi saabuvad Tartusse Eesti ja Soome president, kes osalevad koos linnarahvaga kepikõnniüritusel. Paraku varastab keegi linna kaunistamiseks istutatud lilli. Seda Ramps eelkõige Olavi juhtimisel uurima asubki. Samal ajal hakkab raamatu peategelane Mari balletitrenni kõrvalt käima ka jalgpallitrennis ja kuna ta saab väravavahiametiga suurepäraselt hakkama, võtab klubi treener Karm ta Pärnusse võistlustele kaasa. Tüdrukul end poiste hulgas tõestada polegi nii lihtne, aga nagu ikka sellistes põnevuslugudes tuleb siingi Marile juhus appi. Ta viibib õigel ajal õiges kohas ja saab seetõttu aidata meeskonna põhjast väljatirimisele kõvasti kaasa. Soome presidendil on Eestis kaasas tütar Tiina, kes osutub täiesti tavaliseks lapseks, kes sööb burgereid ja unistab ihukaitsjavabast elust.

Põnevust jagub raamatu igale leheküljele ja vähemalt meil juhtus nii, et kui tuli ette mõni senikuulmata sõna, nagu näiteks soomepoiss, ja kui ma olin selle lapsele lahti seletanud ja kui tema siis lugemist jätkas, selgus, et  kohe järgmises lauses seletas Mika seda sõna lugejale umbes samamoodi lahti.

Muide, Eesti Lastekaitse Liit peab "Salapärast lillenäppajat" üheks paremaks 2011. aastal ilmunud lasteraamatuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar