laupäev, 28. märts 2009

Teatri aastaauhindade laureaadid 2009

Teatriauhinnad jagati eilsel teatripäevapeol Rakveres välja ja kokkuvõtvalt võib öelda, et Theatrum on kõige teatrim teater Eestis. Kahju, et ma ei ole näinud ei "Maarja kuulutamist" ega "Linna", aga kui need lavastused sügisel jälle mängukavva ilmuvad, siis plaanin kindlasti ära vaadata. Parimaks lavastuseks nimetati teist aastat järjest Tiit Ojasoo lavastus: seekord "Ruja", eelmisel korral "GEP". Selle üle on mul väga hea meel, sest esiteks on NO-teater minu arvates parim teater Eestis ja teiseks olin gala ülekannet vaadates üsna pettunud, et Priit Võigemast jäi meesnäitleja auhinnast ilma. Lõpuks oli tasakaal siiski saavutatud.

Gala lavastus ja ülekanne oli pettumus. Võib-olla ma ei ole Rakvere Teatri lainel, ei ole paljusid nende lavastusi viimasel ajal näinud ka, võib-olla ootasin eelmise aasta peo ajel midagi muud ... Aga kui lavastus kõrvale jätta, siis eriliselt arusaamatuks jäi, miks pidi ekraanil kuvatav tekst olema kirbukirjas?

Teatrirahvale palju-palju õnne!

Parima lavastuse auhind
"Ruja". Libreto Tiit Ojasoo (NO99), Ene-Liis Semper (NO99), lavastaja Tiit Ojasoo, muusikajuht Erki Pehk (RO Estonia), kunstnik Ene-Liis Semper, valguskunstnik Palle Palme (Rootsi), koreograaf Marika Aidla, kontsertmeistrid Ele Sonn, Irina Oja, koormeister Piret Talts, koori kontsertmeister Marika Mägi, Tartu Noortekoori kontsertmeistrid Kadri Leppoja, Riho Leppoja. (Teater Vanemuine)

Lavastaja auhind
Lembit Peterson – «Maarja kuulutamine» ja «Linn». (Theatrum)

Naisnäitleja auhind
Maria Peterson ja Laura Peterson – partnerluse eest Mara ja Violaine osatäitmistes lavastuses «Maarja kuulutamine». (Theatrum)

Meesnäitleja auhind
Marius Peterson – Sergei Basin lavastuses «Linn». (Theatrum)

Naiskõrvalosa auhind
Piret Laurimaa – Eleonore ja Esme (vanem) lavastuses «Rock’n’roll». (Endla)

Meeskõrvalosa auhind
Rain Simmul – sinjoor Capuletti lavastuses «Romeo ja Julia». (Emajõe Suveteater)

Kunstniku auhind
Liisi Eelmaa – lavastuse «Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed» kujunduse eest Von Krahli teatris.

Žürii eriauhind
Ain Saviauk – elukutseliste ja harrastusnäitlejate tulemusliku ühtesulatamise eest lavastuses «Rasputin» Põltsamaa teatris Ellunäod.

Reet Neimari nimeline kriitikaauhind
Valle-Sten Maiste – artikkel «Mõtlema panev natsionalism» ajakirjas Teater.Muusika.Kino nr 2, 2008.

Muusikalavastuste auhind
Lavastuse «Eesti meeste laulud» esituskoosseis pöörase mängulisuse ja hõrgu musitseerimise eest. Von Krahli Teater ja Nargen Opera.
Arvo Volmer – rahvusooperi Estonia repertuaari laiendamise ning Richard Wagneri ooperi «Tristan ja Isolde» haarava muusikalise tõlgenduse eest.

Muusikalavastuste eriauhind
Rockooperi «Ruja» loomingulisele kooslusele idee ja selle ajastutundliku teostuse eest. Stsenaristid, lavastaja, kunstnik – Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo.

Balletilavastuste auhind
Eve Andre – Lumivalgeke, «Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi» ja Julia, «Romeo ja Julia». Rahvusooper Estonia.

Tantsulavastuste auhind
«Faasid» – elava muusika ja koreograafia rikastav kahekõne, aktuaalse teema kunstiliselt veenev teostus ning järjepidevus oma stiili arendamisel ja järelkasvu koolitamisel. Fine5.

Algupärase dramaturgia auhind
Jaan Undusk «Boulgakoff» (lavastaja Margus Kasterpalu, esietendus 13. jaanuaril 2008 Eesti Draamateatris). Kõrge kirjakultuuriga näidend looja valikutest loomistungi, võimu ja vaikimise vahel.

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse auhind
Chalice – parim originaalmuusika lavastusele «Perikles» (NO99).
Marius Peterson – muusikaline kujundus lavastusele «Linn», «Metsik» ja «Maarja kuulutamine» (Theatrum).

Ants Lauteri nimeline auhind
Tiina Tauraite ja Margus Prangel.

Priit Põldroosi nimeline auhind
Lembit Peterson – viljakandva teatripedagoogilise töö eest Eesti Humanitaarinstituudis, Tallinna Ülikoolis ja Vanalinna hariduskolleegiumis ning teater-kooli Theatrum loomise eest.

Georg Otsa nimeline auhind
Mart Madiste.

Otto Hermanni nimeline auhind
Sigrid Orusaar – flöödimängija. Alates 1962. aastast rahvusooperi Estonia orkestrant.

Rahel Olbrei nimeline auhind
Tiit Härm – briljantse tehnikaga, jõuline, tundlik ja karismaatiline eesti balleti esitantsija.

Natalie Mei nimeline auhind
Ene-Liis Semper – erinevate lavakujunduslike võtete õnnestunud kasutamine ja detailideni ajastutruu terviku loomine lavastuses «Ruja» (Vanemuine).

Salme Reegi nimeline auhind
Jevgeni Ibragimov – missioonitundlikult ja jõuliselt kehtestatud kõrgetasemeline nukuteatrispetsiifika ammu selle järele janunenud Eesti Nuku- ja Noorsooteatris, mis avaldus lavastustes «Oskar ja Roosa Daam», «Kuldvõtmeke» ja «Mängurid».

Aleksander Kurtna nimeline auhind
Margus Alver – põhjalikult kommenteeritud näidenditõlgete eest paljudest keeltest ja olulise panuse eest eesti teatri võõrkeelse repertuaari kujundamisse.

Karl Adra nimeline auhind
Toomas Suuman.

Kristallkingakese auhind
Sten Karpov ja Uku Uusberg.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar