teisipäev, 26. november 2013

Jaak Lutsoja kvintett ja Kersti Ala-Murr

Brasserie Le Neumünsteris esines novembri lõpus üks imeline eestlaste muusikaline kooslus - Jaak Lutsoja kvintett ja Kersti Ala-Murr. Esitati muusikat möödunud suvel ilmunud plaadilt "Adiós Nonino". Plaadil kõlavad ja kontserdil kõlasid argentina helilooja Astor Piazzola kirglikud tangod.

Kartsin natuke seda kontserti. Arvasin isegi, et ei lähe, sest paar muusikanäidet, mida eelnevalt kuulasin, olid harjumatult teistsugused ja erinevad muusikast, mida tavaliselt kuulan. Õigemini arvasin, et mul pole õiget tuju selle muusika kuulamiseks. Elus oli ka periood, kus mõtted olid uute elamuste ja avastuste saamisest väga kaugel. Aga õnneks on sõbrad, kes õige teeotsa kätte juhatavad! Nii et lõpuks avastasin end ikkagi paljude teiste hulgas seda imelist kontserti kuulamas ja mõtlemas, et mida ma küll mõtlesin, et mittetulemisest mõtlesin.

Iseäranis meeldis kontserdi instrumentaalne osa. Piazzola rütmides on midagi fadolikku. Ei liialda, kui ütlen, et jumaldan fadot. Kersti Ala-Murri vahetekstid veensid saatusest kõneldes niisamuti sarnasust nägema ja leidma. Pillimehed mängisid imeliselt. Solistile ehk vokaalsele poolele pole samuti midagi ette heita. Heledapäinest sinisilmsest eestlannast tuleb kirglikkus lihtsalt üles leida. Hääl on Kersti Ala-Murril vaieldamatult väga hea. Teisalt jällegi, kes ütles, et kirg ei võiks olla särtsakalt soe? Kes ütles, et tangorütmid ei võiks novembriõhtu külmas põhjamaises pimeduses sooja anda? Sellel kontserdil oli just nii. Läbi õhtuse linna oli hea koju jalutada, vaikne, kindel ja kirglik rahu hinges. Tean-tean, et kõik need emotsioonid on liiga erinevad, et olla koos. Aga nad on olemas.

Aitäh sulle, kes sa pühendasid kindlasti palju tunde, et kõik nii suurepäraselt välja kukuks ja kes sa mind veensid, et sel õhtul on see parim asi, mis minuga juhtuda saab! Aitäh sulle, kes sa mulle ütlesid, et lähme! Aitäh sulle, kes sa saatsid mulle SMSi, milles kirjutasid, et kontsert on kindlasti väga hea! Aitäh sulle, kes sa kogemata mu kõrvale istuma sattusid ja jälle kord tõestasid, et sõbrad on tähtsate hetkede jagamiseks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar