reede, 22. mai 2009

Agatha Christie parim näidend - "Verdict"

Justkui soojendusena enne suuremat sorti teatrirallit Eestis vaatasin ühte ingliskeelset etendust. Nii klassikalist teatrit, kui teatrit üldse klassikaliseks nimetada saab. Näidendi autor ehk Agatha Christie on "Verdicti" nimetanud enda parimaks näidendiks.

Ma ei saanudki päris täpselt aru, millisest teatrist näitlejad pärit olid? Justkui pidi olema Berliner Grundtheateri lavastus, aga toetajate hulgas olid veel ka New World Theatre Club ja Creative Writing Club Luxembourg. Jäi mulje, et näitlejateks olid justnimelt kõikvõimalikke rahvusi esindavad kohalikud asjaarmastajad. See tähendas muidugi, et näitlejatööd olid ka väga-väga erineva "kvaliteediga". Suurim ebaõnnestumine minu arvates peategelast kehastanud mees ja parim rollitäitmine majapidajannat kehastanud naiselt, kes oli ühtlasi ka producer. Kahtlustan, et tema oli selles kambas ainus õppinud näitleja.

Siiski ei ole mul ühtegi halba sõna öelda, sest Christie näidend on tõepoolest ääretult pretensioonitu. Ja lavakujunduse nimel oli kõvasti pingutatud: äärmiselt tõetruult mõjuv raamatuid täis kuhjatud elutuba. Raamatuid oli selles toas tõesti palju! Neid oli kõikjal ja nende abil sai peaaegu kõike laval edasi anda - mis sa ikka teed, kui vaja kohmetust või närvilisust näidata, ikka võtad suvalise raamatu pihku ja hakkad seda lehitsema, või kui on vaja hakata asju pakkima hakata, ikka jälle paned raamatuid kotti ... Mulle meeldis see lugu. Kui esimese vaatuse lõpus korraks ka tekkis mulje, et see on christielikult kriminull, selgus ometi, et hoopis olulisem mõrvaloo lahendamisest on egoismi teema. Kahju tõesti, et peategelase kehastaja nõrk oli.

3 kommentaari:

  1. Oi kui põnev! Mida Su ralli sisaldab? Soovitan ülisoojalt NO teatri Startup-i ja Pea vahetust ja "Jänest" ka! Mulle meedis väga ka Linnateatri Meie, kangelased... aga see ei ole ilmselt kõigi maitsetele... Sinusugusele teatrigurmaanile ma arvan, et siiski! soovitan kava ka enne läbi lugeda, see andis minule küll palju mõtlemis ja vaatamis-jälgimisainet juurde!
    Kas Sa Sügissonaati oled näinud? Ja Grönholmi meetodit ja Väärve? Soovitaks veel Ugala Küünlad põlevad lõpuni ja Vanamehed seitsmendalt ning Rakvere Creeps Ja lavakate Kummitus masinas oli ka vaatamist väärt ning huvitav!

    VastaKustuta
  2. Pihtas! Põhjas! See tähendab, esimese neljaga tabasid märki. :) Ülejäänutest ei ole ka midagi veel näinud, aga seekord jälle ei saa. Paar muud tükki mahub veel lisaks nendele neljale.

    VastaKustuta
  3. www.bolavita.site Situs Penyedia Bursa Pasaran Bola Terlengkap dan Terbaik di Indonesia !

    Merayakan Natal & Tahun Baru dengan membagikan bonus deposit s/d Rp 1.000.000,-

    Dapat di akses menggunakan smartphone kesayangan anda, laptop ataupun Komputer anda !

    Informasi Selengkapnya Hubungi Cs kami yang bertugas :
    WA : +62812-2222-995
    Line : cs_bolavita

    Aplikasi Live Chat Playstore / App Store : BOLAVITA Sabung Ayam

    VastaKustuta