neljapäev, 12. august 2010

Soome film "Paha pere" Sõpruses

Sõpruse kino oli vist vahepeal suletud. Igatahes käisin üleeile üle pika aja jälle seal ja tõdesin kõigepealt, et majas on tehtud väikestviisi remonti. Trepikoja seinad on värvitud rõõmsalt roheliseks ja üldse tundus kuidagi värskem õhk seal olevat. Kohale meelitas aga hoopis TARTuffilgi näidatud soome film "Paha pere" (Paha perhe).

Väga äge film on! Soomelik küll, aga tegelikult ka omamoodi üllatuslik. Olin lugenud enne lühitutvustust ja ühte arvustust ja kujutasin asja pisut teistmoodi ette. Omakorda lühidalt öeldes on sisu järgmine.

Pärast mehe endise naise surma otsib ema juures elanud tütar isa üles. Nii saavad kokku ka üheealised vend ja õde, kes hakkavad teineteisega väga kiiresti klappima. Isal tekivad kahtlused, et õe-venna vahel on intiimsuhted jne. Huvitav on, et "unustatud" tütre küllatuleku ajaks kolib mees oma uue naise koos nende ühise lapsega hotelli elama. Loodab, et tütar tuleb päevaks-paariks ja läheb siis tagasi. Kui tütar ei kavatsegi lahkuda, otsustab mees kolida hotellis elava naise ja lapse kuuks ajaks hotelli presidendisviiti elama. Millegi nii jabura peale ei oleks mina osanud eluski tulla. Ainuüksi selle süžeeliini eest tuleb režisssööri (Aleksi Salmenperä) kiita. Loo keskmes on tegelikult siiski tütre ja poja suhted ja see, kuidas nad isa häirima hakkavad. Õde ja vend leiavad teineteises sõbrad ja üldmuljena tekib arusaam, et hakatakse kaotatud aega tagasi tegema.

Kõige muljetavaldavamad on aga selle filmi pikad vaikivad dialoogid. Pilgud ja kehakeel on põhjamaiselt omased. Keegi ei karju (üksikud enesevalitsuse kaotamised välja arvatud), keegi ei selgita kellelegi üldse midagi, rääkimata pikkadest usalduslikest vestlustest. Sugulastega sünnipäevalauas räägitakse aga rohkem kui vaja. Olukord muutub piinlikuks.

Isa ülihoolitsev olek muutub painajalikuks ja haiglaseks. Ilmselgelt ei ole probleem lastes, vaid perekonnas. Vähe sellest, et mees oli vältinud mingil põhjusel suhtlemist oma endise naise ja tütrega, samal ajal haiglaselt kiindunud pojasse, ei anna miski alust arvata, et tema suhted uue naisega oleksid lähedasemad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar