kolmapäev, 2. juuni 2010

Bastionikäikude ekskursioon

Tallinna Linnamuuseumi kodulehel on bastionikäikude kohta tutvustav tekst:
"Tallinna Linnamuuseumi meeskonna ühistööna valminud Kiek in de Köki ja bastionikäikude uus ekspositsioon „Ajarännak. Tallinn 1219-2219” pakub elamusi, teadmisi ja meelelahutust. Innovatiivsete multimeedia-, video- ja helilahenduste abil tutvustatakse Tallinna tekkimist ja kujunemist, linna kaitserajatiste ajalugu ja tähtsamaid sõjalisi sündmusi."

Täpselt nii ongi! Soovitan igaühel, kes vähegi viitsib (pole oluline, kas ajalugu pakub huvi või mitte), bronnida endale bastionikäikude ekskursiooni aeg. Kui veel käinud ei ole. See on üks kihvtimaid ajaloorännakuid, mida ma kogenud olen. Ka lapsed, keda meie grupis oli vist neli, olid suures vaimustuses.

Arvestama peab, et huvi bastionikäikude vastu on suur. Mina näiteks tellisin ekskursiooni umbes kuu aega ette ja aega siis enam valida ei saanud. Tuli võtta see, mis pakuti.

Üritus algab umbes 10 minuti pikkuse filmiga, kus Ülemiste vanake räägib Tallinna ajaloost ja lõpetab oma loo muidugi sellega, kuidas ta kannatamatult ootab, millal Tallinn valmis saab ja millal selle üle ujutada saab. Seejärel minnakse veidi enam kui tunniks ajaks maa-alustesse käikudesse, mis on külastajatele suurepärasesse korda seatud. Bastionikäikudesse viiva tunneli ääres on eri ajaarvamisi tutvustavad ajasambad. Käikude väljapanek tutvustab bastionide ja käikude ajalugu, liikudes kronoloogiliselt ajas tagasi 17. sajandisse.

Üht-teist saab seal katsuda ja proovida. Ja giidi jutt on niivõrd paeluv, et seitsme-kaheksa-aastasedki kuulasid seda tohutu huviga. Maa-alune jalutuskäik lõpeb ruumiga, kus on väljapanek arheoloogide leidudest 2219. aastal. Juures mahlakad kommentaarid esemete kasutusotstarbe oletuse kohta. Ääretult lõbus! Kahjuks jäi meil eri põhjustel seekord ära rongisõit. Pidavat olema tulevikurong. Aga lähme uuesti ja teeme selle ka ära.

Lõpetuseks kondasime veel Kiek in de Köki muuseumis. Ei mäleta, kas ma olen seal kunagi varem käinudki. Vist mitte. Ainus asi, mis kripeldama jäi, oli see, et oleksin võinud selle külastuse natuke põhjalikumalt läbi mõelda, sest nüüd ostsime bastionikäikudesse ja muuseumisse eraldi pileti. Tegelikult on neil olemas ka kombineeritud pilet, mis tulnuks odavam. Samas jällegi mitte nii oluliselt, et rahast kuidagi kahju olnuks. Selles kohas ei olegi rahast kahju, sest koht on tõepoolest väga kihvt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar